Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A békéről tárgyalt Kijevben Orbán Viktor + videó

Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke az ukrán elnökkel egyeztetett.

2024. 07. 02. 13:58
ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir
Orbán Viktor Kijevben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az X közösségi oldalon tett közzé bejegyzést az Orbán Viktorral való találkozójáról Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök Kijevben az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökével tárgyalt. 

Az ukrán vezető azt írta:

arról fogunk beszélni, hogy miként hozhatjuk közelebb az igazságos és tartós békét. Köszönöm Magyarországnak, hogy részt vett a békecsúcson, és támogatta a zárónyilatkozatot. Ebben a formában végzett munkánk valóban hozzájárul a háború végéhez.

Az Unian ukrán hírportál pedig a találkozó kapcsán arról ír, hogy Kijev és Budapest a kapcsolataikat szabályozó dokumentumot köthet. Mint cikkükben olvasható, ma megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor. Az Unian tudósítója szerint a két politikus röviden nyilatkozott a sajtónak anélkül, hogy kérdéseket tehetettek volna fel.

Ma Orbán miniszterelnök úrral szomszédos kapcsolataink legalapvetőbb kérdéseit vitattuk meg: a kereskedelemről, a határon átnyúló együttműködésről, az infrastruktúráról és az energetikai kérdésekről, mindarról, ami embereink életét érinti különösen Ukrajnában és Magyarországon. Tárgyaltunk egy ukrán iskola megnyitásáról Magyarországon

– mondta Zelenszkij. Hozzátette: „a mostani tárgyalásaik tartalma egy, a két állam közötti jövőbeni kétoldalú dokumentum alapjává válhat, s amely lehetővé teszi, hogy népeink élvezhessék az európai egység minden előnyét” – hangsúlyozta Zelenszkij.

Kiemelte: megállapodott Orbánnal abban, hogy mindkét ország csapata tovább dolgozik a közös döntések részletein.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök azt javasolta Volodimir Zelenszkij államfőnek, hogy a béketárgyalások megkezdése előtt legyen tűzszünet.

Erről Orbán és Zelenszkij kijevi sajtótájékoztatójára hivatkozva számol be az RBC-Ukraine.

Szerinte a háború nagyon intenzíven érinti Európa biztonságát. Elmondta, hogy nagyra értékeli Zelenszkij elnök minden békét célzó kezdeményezését, de ezek a kezdeményezések sok időt igényelnek. A nemzetközi diplomácia szabályai miatt bonyolultak.

Orbán Viktor szerint a tűzszünet felgyorsíthatja a tárgyalások ütemét. 

Ezt elmondtam a köztársasági elnöknek, és hálás vagyok az elnök úrnak, hogy őszinte véleményt nyilvánított ebben a kérdésben

– tette hozzá a magyar kormányfő.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (balra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.