A németek elismerték Orbán Viktor békemisszióját és elutasították Ursula von der Leyent

Szánalmasnak tartják a bojkottot egy soros elnökséget vivő uniós tagállam ellen.

2024. 07. 17. 16:42
Hungary's Prime Minister Viktor Orban looks on ahead of the UEFA Euro 2024 final football match between Spain and England at the Olympiastadion in Berlin on July 14, 2024. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan beszóltak a németek a magyar soros elnökségre és konkrétan Orbán Viktor miniszterelnökre vonatkozó uniós kritikákra, miközben Ursula von der Leyent is olyan mértékben elutasították, hogy annak biztosan nem örült az Európai Bizottság elnöke.

A Die Welt olvasói szerint Orbán békemissziója tiszteletre méltó, míg ha Von der Leyen marad az Európai Bizottság elnöke, azzal Európa elszigetelődik a világtól. Nem véletlen ez a kemény fellépés. Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének a magyar soros uniós elnökség bojkottjára való felhívását keményen bírálta Gerhard Papke, a Német–Magyar Társaság elnöke, az FDP volt parlamenti frakcióvezetője és Észak-Rajna–Vesztfália tartományi parlamentjének alelnöke is.

„Mivel Brüsszel nem szereti Orbán külföldi útjait, Magyarországot bojkottálják, de milyen kisstílű, szánalmas látvány ez az EU részéről, méghozzá Európa kárára” – írta a német politikus, utalva arra, hogy az Európai Bizottság elnöke bojkottot rendelt el a magyar elnökségi programokra.

A Die Welt értesülése szerint ez azt jelenti, hogy a magyar elnökség fél éve alatt a jövőbeli informális miniszteri találkozókon nem a biztosok, hanem csak magas rangú uniós tisztviselők vesznek majd részt.

A német napilap cikke alatti kommentekben szintén kemény kritikákat fogalmaztak meg a német olvasók – hívta fel a figyelmet a Mandiner.

„Valóban egyet kell értenem a magyarokkal: a szánalmas látvány a megfelelő kifejezés. A soros elnökség célja éppen az, hogy a különböző országok és vezetőik kialakíthassák programjukat és saját impulzusokat adhassanak. Az egyik ország ezt jobban teszi, mint a másik” – írta az egyik kommentelő. Egy másik pedig azt írta:

Tiszteletre méltó, hogy Orbán békét akar kezdeményezni.

Ha Von der Leyen további öt évet tölt a hivatalában, az Európa elszigetelődését jelenti a világban

– írja egy harmadik, egy másik pedig kiemelte:

Remélhetőleg ezzel vége az Európai Bizottság elnökének, és megkezdődik a nyugdíjba vonulása!

Volt, aki szerint elkerülhető az orosz–ukrán háború eszkalációja, ha Donald Trump lesz az elnök.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: AFP/Tobias Schwarz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.