Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Lassan már csak a családja tart ki a leszerepelt Joe Biden mellett

Noha családtagjai továbbra is noszogatják Joe Bident, hogy ne szálljon ki az elnökválasztási versenyből, nemcsak a demokraták, de még eddigi támogatói is arról beszélnek, hatalmasat csalódtak az Egyesült Államok jelenlegi elnökében. Múlt héten ugyanis megrendezték az első elnökválasztási vitát Biden és elődje, Donald Trump között, előbbi részéről a szereplés nem sikerült túl fényesen.

2024. 07. 01. 7:20
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (j) és Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnök az elnökjelöltek elsõ televíziós vitáján a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én. Fotó: Gerald Herbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napirendre kerültek Joe Biden jelenlegi amerikai elnök politikai jövőjével kapcsolatos kérdések vasárnap, amikor Camp Davidben, a hivatalos vidéki rezidencián gyűlt össze a családja. A múlt pénteki, Donald Trump előző amerikai elnökkel folytatott vitán ugyanis Bidennek nem sikerült túl fényesen szereplés, még a demokraták támogatottsága is csökkent. Szakértők szerint az elnök célja az volt, hogy cáfolja azokat a híreszteléseket, melyek szerint egészségi állapota miatt már nem képes ellátni feladatait, ám aligha sikerült neki, ellenben még több kérdést vetett fel és bizonytalanságot okozott.

Például nem egyszer belezavarodott mondanivalójába, és sokan felrótták neki, hogy következő elnöki ciklusáról alig esett szó, ám igyekezett megvédeni korábbi intézkedéseit.

A kudarcot azonban továbbra is vonakodik elismerni a Biden család: a The Guardian brit napilap cikke szerint a tanácsadók a hibásak, akik nem készítették fel az Egyesült Államok elnökét egy ilyen vitára.

Még azt is sürgették, hogy Biden rúgja ki vagy fokozza le azokat, akik felelősek kudarcért.

A család továbbra is azt gondolja, hogy Joe Biden jobb választás a nyugati nagyhatalom számára, mint Donald Trump, ám egyes híradások szerint tisztában vannak azzal, hogy az elnök nem ért el túl nagy sikereket a vitával. Közvetlen munkatársai szerint Bident arra kérték, pihenje ki magát a vita előtt, a jelek szerint azonban az elnök már túlságosan kimerült ahhoz, hogy egy elnökválasztási vitát lefolytasson – ennek ellenére a pozíciótól továbbra sem szándékozik visszalépni.

Támogatottsága viszont egyre csak csökken, egy friss felmérés szerint a független szavazók 68 százaléka azt szeretné, ha kiesne a 2024-es elnökválasztási versenyből.

A számok viszont nemcsak a szavazók teljes körében egyre alacsonyabbak, hanem Biden Demokrata Pártjában is, ahol egyre hangosabbak a leváltásáról szóló hangok.

Jamie Raskin demokrata képviselő az MSNBC amerikai televíziós csatornának adott interjújában utalt arra, párton belül felmerült, hogy mégsem Bident indítanák az idén ősszel esedékes elnökválasztáson.

Borítókép: Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (j) és Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnök az elnökjelöltek első televíziós vitáján a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.