A Hamász újabb vezetőjét likvidálták

Az izraeli védelmi miniszter szerint Mohamed Deif halála nagy lépés a terrorcsoport felszámolása felé. Állítólag a most megölt katonai parancsnok volt az egyik kiötlője a Hamász október 7-i támadásának.

2024. 08. 01. 11:18
Palestine Israel Conflict
A Hamász katonai szárnyának parancsnokáról, Mohamed Deifről készült falfestmény. (Fotó: Momen Faiz / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül) Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hamász katonai szárnyának vezetője, Mohamed Deif meghalt egy izraeli légicsapásban a múlt hónapban Gázában – közölte az izraeli hadsereg csütörtökön, egy nappal azután, hogy Teheránban meggyilkolták a csoport politikai vezetőjét.

Az IDF (Izraeli Védelmi Erők) az X-en jelentette be, hogy likvidálták Deifet. A Reuters közlése szerint 2024. július 13-án az IDF vadászrepülőgépei csapást mértek Hán-Júnisz térségében, és a hírszerzési értékelés alapján megerősíthető, hogy a parancsnok a támadás során életét vesztette.

A Hamász nem reagált azonnal az izraeli bejelentésre. A hír akkor érkezett, amikor tömegek gyűltek össze Teheránban. Mint arról lapunk korábban beszámolt, Iszmail Haníjét, a palesztin terrorszervezet politikai vezetőjét búcsúztatják, akit hétfőn öltek meg egy testőrével együtt.

Emberek veszik körül az Iszmail Hanijének, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetőjének és testőrének a koporsóját szállító teherautót a Teheránban rendezett búcsúztatáson 2024. augusztus elsején. (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)
Emberek veszik körül az Iszmail Hanijének, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetőjének és testőrének a koporsóját szállító teherautót a Teheránban rendezett búcsúztatáson 2024. augusztus elsején (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A brit hírügynökség szerint többen úgy tartják, Deif volt az egyik kiötlője a Hamász október 7-i, Dél-Izrael elleni támadásának, amely elindította a gázai háborút.

A terrorszervezet most likvidált vezetője személyesen felelős több tucat izraeli öngyilkos merényletért – írja a Reuters.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint a Hamász katonai parancsnoka, Mohamed Deif meggyilkolásának megerősítése „nagy lépés” a terrorcsoport felszámolása felé.

Borítókép: A Hamász katonai szárnyának parancsnokáról, Mohamed Deifről készült falfestmény (Fotó: Momen Faiz/NurPhoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.