Uniós ország erősítette meg, hogy megérkeztek az első F–16-osok Ukrajnába

Volodimir Zelenszkij ezektől a repülőktől várja a csodát. A kérdés, hogy mennyit érnek a vadászgépek az oroszok ellen.

2024. 08. 01. 9:34
Denmark Ukraine Fighter Jets
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy F-16-os vadászgépben ül az észak-dániai Vojensban található Skrydstrup légibázis hangárjában 2023. augusztus 20-án. (Fotó: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Times jelentése szerint Ukrajna hat amerikai F–16-os vadászgépet kapott Hollandiából. Erről számolt be az RBC Ukraine hírportál. A hírügynökség névtelen forrásokra hivatkozva megjegyezte, hogy a hollandoktól érkező gépeket hamarosan továbbiak követik Dániából. Az ukrán légierő egyelőre nem kívánta kommentálni ezt az információt.

Egy belga katona egy F-16-os vadászgép és egy Airbus A400M Atlas repülőgép mellett sétál el Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnökének hivatalos látogatása során. (Fotó: SIMON WOHLFAHRT / AFP)
Egy belga katona egy F–16-os vadászgép és egy Airbus A400M Atlas repülőgép mellett sétál el Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnökének hivatalos látogatása során. (Fotó: AFP/Simon Wohlfahrt)

Egy évvel ezelőtt tett ígértet Belgium, Dánia, Hollandia és Norvégia, hogy több mint 60 F–16-os vadászgépet szállít Ukrajnának. Mint arról lapunk korábban beszámolt, a repülőgépek száma azonban jelenleg „csekély”, és nem világos, hogy az ukrán pilóták, akik az elmúlt hónapokban nyugati kiképzést kaptak, tudják-e már használni a harci gépeket, vagy a folyamat hosszabb időt vesz majd még igénybe. Az is kérdés, hogy hány vadászgépet tudnak egyáltalán bevetni az ukránok, a kevés kiképzett pilóta miatt.

Amíg Kijev hallgat, Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter megerősítette, hogy Ukrajna megkapta az első F–16-osokat.

F–16-osok Ukrajnában. Egy másik lehetetlen dologról derült ki, hogy teljesen lehetséges

 – írta szerdán az X-en a tárcavezető.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselő pedig azt mondta, hogy a szállítást befejezték. Az ukrán kormány viszont nem erősítette meg a repülőgépek átvételét. Kijev hónapok óta könyörög a nyugati szövetségeseinek az F–16-osokért, mondván, hogy szükség lenne azokra az Oroszország elleni háborúban. 

Ukrán illetékesek szerint az országnak legalább 130 darab F–16-os vadászgépre lenne szüksége az orosz légierő semlegesítéséhez. Ennek csupán töredékével rendelkezik jelenleg Kijev, legalábbis erről ír a nemzetközi sajtó.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy F–16-os vadászgépben ül az észak-dániai Vojensban található Skrydstrup légibázis hangárjában 2023. augusztus 20-án (Fotó: AFP/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.