Heves harcok az orosz határon, Moszkva terrortámadást emleget

Moszkva heves harcokat vív az ukrán erőkkel, amelyek behatoltak az oroszországi Kurszk régióba a háború kezdete óta az egyik legnagyobb ukrán benyomulás során.

2024. 08. 07. 14:16
An image taken from a handout footage released by the Russian Defence Ministry on August 6, 2024, shows Russian drone attack on Ukrainian armoured vehicles outside the town of Sudzha, Kursk Region, on August 7, 2024. Ukraine lobbed missiles and drones at Russia's southwest region of Kursk overnight, the local governor said Wednesday, a day after pro-Kyiv forces stormed across the border with tanks and armoured vehicles. (Photo by Russian Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna szerda hajnalban folytatta az előző nap elkezdett támadását az oroszországi Kurszk régió ellen, a szárazföldi erők napközbeni támadása után ezúttal drónokkal és rakétákkal támadott, az orosz légvédelemnek sikerült lelőnie 11 drónt – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz védelmi minisztérium által 2024. augusztus 6-án közzétett  képen az orosz dróntámadás látható ukrán páncélozott járművek ellen 2024. augusztus 7-én a Kurszk régióbeli Szudzsa városa előtt (Fotó: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium)

Az éjszaka folyamán is heves harcok folytak miközben az ukrán erők a Moszkvától 530 kilométerre délnyugatra fekvő Szudzsa határvárosától északnyugatra nyomultak előre – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Moszkva azt közölte, hogy már ötven páncélozott járművet, köztük hét harckocsit, nyolc páncélozott személyszállítót, három gyalogsági harcjárművet és 31 páncélozott harcjárművet semmisítettek meg a térségben.

Szudzsa az utolsó működő átrakodási pont az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázexport számára. Alig hatvan kilométerre északkeletre található az orosz Kurszk atomerőmű.

Ukrajna nem kommentálta az eseményeket, Moszkva azonban tartalékosokat küldött a védelem megerősítésére. Oroszország idén előrenyomult, miután Ukrajna 2023-as ellentámadása nem tudott nagyobb sikereket elérni, és június 14-e óta 420 négyzetkilométernyi területet foglalt el az ukrán erőktől – közölte Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára.

A Szudzsa körüli harcok a háború döntő szakaszában zajlanak. Ukrajna jelentős területeket veszít, és Kijevet mélyen aggasztja, hogy az Egyesült Államok támogatása csökkenhet, ha Donald Trump megnyeri a novemberi választásokat az Egyesült Államokban.

Sojgu kedden azt mondta, hogy a béke lehetősége egyre szűkül, és minél tovább tart, amíg Kijev elkezd tárgyalni a feltételekről, annál drágább lesz a béke az ukrán nép számára.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki Régió Kormányzója által a Telegram-csatornájában közzétett fotón a Szudzsa városában 2024. augusztus 6-án történt károk láthatók, amelyeket az ukrán erők lövöldözése okozott az oroszországi Kurszk régióban (Fotó: AFP/Alekszej Szmirnov)

Alekszej Szmirnov, a kurszki terület megbízott kormányzója elmondta, hogy az éjszaka folyamán rakéta- és dróntámadások történtek, és felszólította a civileket, hogy húzódjanak el az ablakoktól.

A régió határ menti területein kialakult helyzet miatt az egészségügyi intézmények feltöltik a donorvérkészletet.

– mondta Szmirnov, és a második világháborúban a világ legnagyobb szárazföldi csatájának helyszínén, Kurszkban mobil véradó pontot állítanak fel.

Az orosz hatóságok szerint több ezer ember menekült el az ágyúzott városokból, írta a Die Welt.

A német lap szerint több mint húszan meghaltak és több tucatnyian megsérültek. A polgárok magánjárművekkel hagyták el otthonaikat – mondta Alekszej Szmirnov megbízott kormányzó videóüzenetben. Emellett kétszáz embert szállítójárműveken és buszokon helyeztek biztonságba a tűz alatti városokból.

Russian Foreign Ministry Spokesperson Maria Zaharova
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője (Fotó: Anadolu/AFP Sefa Karacan)

Az orosz határ menti Kurszk régió elleni keddi ukrán támadás újabb civilek elleni terrortámadás.

– mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Szputnyik rádiónak, írta a TASZSZ.

Ez egy újabb terrortámadás volt, amely nyilvánvalóan békés lakosokat, civileket célzott.

– mondta a diplomata.

A kurszki események kapcsán Vlagyimir Putyin azonnali megbeszélést folytatott a kormány tagjaival és a kurszki terület megbízott kormányzójával, amelynek eredményeként felkérték az illetékes civil szervezeteket a szükséges segítségnyújtásra. Az orosz elnök a kormány azonnali intézkedését rendelte el és felkérte Denis Manturovot, az Oroszországi Föderáció első miniszterelnök-helyettesét, hogy első lépésben koordinálja ezt a munkát.

Kijev és Moszkva egyaránt azt állítja, hogy támadásaik nem civileket céloznak, bár a háborúban a civil veszteségek óriásiak. 

Szmirnov elmondta, hogy egy ukrán drón a városon kívül eltalált egy mentőautót, megölve a sofőrt és egy mentőápolót, valamint megsebesítve egy orvost. Egy magas rangú ortodox pap szerint az ukrán támadás súlyosan megrongált egy székesegyházat és más épületeket.

Borítókép: Egy orosz dróntámadás ukrán páncélozott járművek ellen 2024. augusztus 7-én a Kurszk régióbeli Szudzsa városa előtt (Fotó: AFP/ Orosz Védelmi Minisztérium)

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.