Ukrajna magyarázza a kurszki támadás célját

Az orosz területekre való ukrán behatolás céljairól Zelenszkij elnöki tanácsadója beszélt, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint azonban a Kijev részéről erőt mutató támadás legalább egy évet késett.

2024. 08. 08. 12:52
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mikhajlo Podoljak Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó egy országos televíziós adásban jelentette be, hogy a meglepetésszerű benyomulást azért indították, hogy erősítsék Kijev pozícióit az Oroszországgal folytatott jövőbeli tárgyalásokon, írt erről a Neewsweek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mikhajlo Podoljak az AFP-nek adott interjújában beszél Kijevben, 2023. július 19-én (Fotó: AFP/Sergei Supinsky)

Az elnöki tanácsadó szerint az orosz terület-, ember- és eszközveszteségek pozitívan befolyásolják majd Kijev Oroszországgal folytatott esetleges jövőbeli tárgyalásait.

Ukrajna a háború 2022. februári kezdete óta először intézett csapást orosz területekre, mondta el lapunk megkeresésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Ukrajna már a tavalyi NATO-csúcs előtt sikeres támadást ígért, az lett volna a feltétele annak, hogy a NATO-tól komoly támogatást kapjon

 – tette hozzá. 

Nógrádi György (Forrás: Facebook)

Ukrajna tegnap folytatta az előző nap megkezdett támadást az oroszországi Kurszki területen, a szárazföldi erők napközbeni támadása után drónokkal és rakétákkal is támadt, majd az ukrán erők a Moszkvától 530 kilométerre délnyugatra fekvő Szudzsa határvárosától északnyugatra nyomultak előre, közölte az orosz védelmi minisztérium.

Russian forces target Ukraine's military equipment near Kursk
Az orosz védelmi minisztérium által közzétett videón az látható, amint az orosz erők rakétatámadást indítanak az ukrán fegyveres erők katonai felszerelései ellen az oroszországi Kurszk megye melletti határterületen 2024. augusztus 7-én (Fotó: Anadolu/AFP/Orosz Védelmi Minisztérium)

Az orosz felet meglepte ez a csapást, mondta a szakértő, az amerikai külügy pedig bejelentette, hogy ők erről nem tudtak. 

Nógrádi György szerint ez is azt mutatja, hogy az 1300 kilométeres fronton bármi megtörténhet, az orosz erők pedig arra nincsenek felkészülve, hogy az egyre szélesebb frontot védjék.

Podoljak szerint Ukrajna orosz területen való előrenyomulása az oroszokat is „megijeszti”, ami ronthatja az orosz elnökkel szembeni hozzáállásukat.

Nógrádi György elmondta, hogy Kijev egyik célja az lehet, hogy az oroszok a frontvonalról vonjanak el csapatokat és ezzel a Donbászban az orosz előrenyomulást lelassítsák. 

Putyin nemzetközi és belföldi elfogadottsága kapcsán arra is rámutatott, hogy az orosz elnököt a közelmúltban meghívták a mexikói elnöki beiktatásra, Ukrajna afrikai pozíciói pedig jelentősen gyengülnek, egyre több afrikai állam utasítja ki az ottani ukrán diplomatákat, akik beavatkoznak az ország belügyeibe, a közelmúltban például Mali és Niger tett hasonló lépéseket – emlékeztetett Nógrádi György.

Nyilvánvaló, hogy az ukrán csapásra orosz ellencsapás lesz a válasz, ami Kijevre és az ukrán nagyvárosokra fog vélhetően irányulni

– összegzett a szakértő.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mikhajlo Podoljak (Fotó: AFP/Szergej Supinsky)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.