Bóka János: Az európai versenyképesség javítása a magyar elnökség legfontosabb átfogó prioritása

Az Európai Unió versenyképességének javítását nevezte a magyar tanácsi elnökség legfontosabb átfogó prioritásának Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter kedden Brüsszelben.

Forrás: MTI2024. 09. 24. 10:58
Bóka János
Bóka János Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bóka János az Általános Ügyek Tanácsának ülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva elmondta: a versenyképesség ügyét mindegyik tanácsi formációban vizsgálni fogják, továbbá ez lesz a központi témája az Európai Tanács novemberi, informális budapesti ülésének is – közölte az MTI. A tárcavezető azt is közölte, hogy emellett nagy hangsúlyt kívánnak helyezni az Európai Unió bővítésére is. 

Célunk, hogy valamennyi tagjelölt ország tehessen egy lépést előre ebben a folyamatban a magyar elnökség alatt

Kiemelte, hogy a magyar elnökség emellett javítani kíván az EU Svájchoz és az Egyesült Királysághoz fűződő kapcsolatain is, valamint foglalkozni kíván a demográfiai kihívásokkal, a terjedő európai antiszemitizmussal és Európa zsidó kulturális örökségének védelmével is. 

Mint mondta, az Általános Ügyek Tanácsának második napirendi pontja a tanács jogállamisági párbeszédének folytatása. Kedden a horizontális általános jogállamisági kérdéseket vitatják meg az Európai Bizottság 2024-es jogállamisági jelentése alapján. 

„Történelmi alkalomnak” nevezte továbbá, hogy a keddi megbeszélésen részt vesznek Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Albánia képviselői is, kiemelve, hogy először kerül ilyen megbeszélésre sor.

Nagyon fontos, hogy a nyugat-balkáni tagjelölt országok ebben a párbeszédben egyenlő félként vesznek részt

 – jelentette ki Bóka János, majd hozzátette:

Nem róluk fogunk beszélgetni, hanem velük fogunk beszélgetni, amit én a magyar elnökség nagy eredményének tekintek

Borítókép: Bóka János (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.