Ilaria Salis Magyarországot pocskondiázta, Orbán Viktor Európa versenyképességének fokozását szorgalmazta Strasbourgban

Orbán Viktor Európa versenyképességének fokozását, a migráció kérdésének rendezését és a nyugat-balkáni bővítés fontosságát hangsúlyozta, Ilaria Salis pedig Magyarországot szidta, míg Magyar Péter megfutamodott újságírók elől az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésének első napján.

2024. 10. 08. 21:36
Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tart az Európai Parlamentben
Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tart az Európai Parlamentben Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi börtönből – ahol súlyos testi sértés miatt ült – az EP-mandátum révén szabadult olasz szélsőbaloldali aktivista, Ilaria Salis sajtótájékoztatóján az európai normákhoz méltatlan magyarországi börtönviszonyokról szónokolt, és felszólította az európai országokat, hogy tagadják meg a kiadatást Magyarország felé.

Helytelen, hogy az a Magyarország tölti be az EU soros elnökségét, amelynek miniszterelnöke Brüsszel elfoglalására szólított fel – hangsúlyozta Salis.

A nap folyamán sajtótájékoztatót tartott Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője az S&D frakció elnökével, García Pérez Iratxével közösen, egy másik sajtóeseményt azonban az utolsó pillanatban lefújtak: 

Magyar Péter nem állt ki az újságírók elé.

Mint arról beszámoltunk, a Tisza Párt EP-képviselőjéről ma látott napvilágot az a hír, amely szerint testvére a Diákhitel Központ Zrt. egyik beszállítójának fizetési listáján szerepelt.

A nap legjobban várt eseménye azonban kétség kívül Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatója volt, amelyre zsúfolásig megtelt a kijelölt terem. A kormányfő a versenyképesség hanyatlását jelölte meg az EU egyik fő problémájaként és egyben a magyar elnökség programjának egyik fókuszaként.

A migráció kapcsán hangsúlyozta annak fontosságát, hogy csak az léphessen be az EU területére, akinek a menedékkérelmét már pozitívan elbírálták. Ha ezt nem tudjuk elérni, sose fogjuk megállítani a migrációt. Magyarországot ma éppen azért büntetik, mert ezt teszi – emelte ki.

Szintén prioritásként emelte ki a miniszterelnök a schengeni övezet működőképességének megőrzését, ennek eszközéül pedig az Euro Summit csúcstalálkozójának mintájára schengeni csúcstalálkozók megszervezését javasolta, ahol az érintett országok vezetői a legmagasabb szinten kezelhetnék a felmerült problémákat.

Fontos a húsz éve ígérgetett nyugat-balkáni bővítés ügyében történő előrelépés is, a térség országai nélkül ugyanis sosem lesz teljes az Európai Unió – hangsúlyozta Orbán Viktor. Külön kiemelte Szerbiát, amelynek integrációja nélkül a bővítés nem lehet sikeres.

Az esemény végén, amelyet egy DK-s provokátor próbált megzavarni, kormányfő a külföldi és magyar újságírók több mint két tucat kérdésére válaszolt, amelyek között akadtak többek között az orosz–ukrán háborúval, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a magyar egyetemeknek az Erasmus-programba való visszakerülésével, de a Brüsszelbe indítandó migránsjáratokkal kapcsolatosak is.

Borítókép: Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tart az Európai Parlamentben

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.