Dömötör Csaba: Jelölőgyűlés lett az EP szerdai üléséből

A magyar elnökségről szóló vitának indult, de jelölőgyűlés lett az Európai Parlament (EP) szerdai üléséből – mondta Dömötör Csaba, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Forrás: MTI2024. 10. 13. 10:40
 A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti a magyar uniós elnökség programját az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2024. október 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti a magyar uniós elnökség programját az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2024. október 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Messze még a választás, de a brüsszeli elit már most jelezte, hogy egy másik, az elvárásokhoz jobban igazodó kormányt szeretne Magyarországon. Olyat, amelyik kérdés nélkül igazodik a liberális fősodorhoz, amelyik hajlandó tovább támogatni a háborút, és nem ragaszkodik a határvédelemhez – fogalmazott a politikus. 
Hozzátette: Magyar Péter EP-képviselő, a Tisza Párt elnöke állva tapsolással fogadta el a jelölést, és azzal, hogy végtelen monotonitással mószerolta a saját országát az Európai Parlament teljes plénuma előtt. 

Ha valakinek esetleg hiányzott volna a Momentum országellenes politikája az Európai Parlamentben, a Tisza Párttal most újra megkap mindent extra kiszerelésben

 – mondta Dömötör Csaba. 

Kiemelte, fontos tanulsága a vitának, hogy a brüsszeli elit nem akar az EU nyilvánossága előtt a válság jeleiről beszélni, hiába gyengül a versenyképesség, stagnál az európai gazdaság, „omlik össze a szemünk láttára” a schengeni egyezmény, erről nem akarnak vitát folytatni, mert kiderülne, hogy az ő döntéseik vezettek ide. 

Úgy adnának újabb 35 milliárd eurót az ukrajnai háborúra, hogy egyre inkább látszanak a lyukak az EU költségvetésében, miközben a korábban felvett gigahitel részleteit is kell törleszteni. Az EU már két éve finanszírozza a háborút, és még nem látszik, hogy ennek hol a vége, mint ahogy az sem, hogy ezért ki vállalja a felelősséget – fűzte hozzá. 

Úgy vélekedett, hogy az EU meghatározó vezetői a legalapvetőbb tiszteletet sem adják meg Magyarországnak. A hangnem, amióta a Fidesz–KDNP-kormány hivatalban van, ilyen. 2010-ben a médiatörvény vitájában már hasonló vádakat hallottunk – mondta. 
A képviselő közölte, tanulság az is, hogy olyanok oktatnak demokráciából, akik elfojtják azt, erővel próbálják kiszorítani az újjászülető jobboldalt az EP döntéshozatalából. A Patrióták Európáért frakciót, amely a harmadik legnagyobb képviselőcsoport az EP-ben, egyszerűen kizárják a vezető tisztségekből. Ha ezt itthon megcsinálnánk, politikai értelemben már felnégyeltek volna minket az Európai Parlamentben, ott viszont ez szokásos ügymenet – fogalmazott. 
Dömötör Csabát arról is kérdezték, hogy kezdeményezte Magyar Péter, a Tisza Párt EP-képviselőjének visszahívását az EP alkotmányügyi bizottságának alelnöki tisztségéből, miután a közmédia elleni tüntetésen Hitler tanítványainak nevezte az MTVA munkatársait. 
Elmondta: azért fordultak az EP elnökéhez, mert a politikai vitákba „nem fér bele” Adolf Hitler idézése. 

Az ilyen idézetek napi politikai célokra való felhasználása relativizálhatja a náci birodalom rémtetteit – hangsúlyozta. 

Kíváncsian várjuk a parlament elnökének válaszát, és csak reméljük, hogy sem ebben, sem mentelmi jogának ügyében nem adnak politikai mentőövet Magyar Péternek – tette hozzá. 
Felidézte: az EP elnöke a napokban bejelentette, hogy a szakbizottsághoz utalja Magyar Péter mentelmi jogának ügyét. Ott arról van szó, hogy miközben Magyar Péter megszüntette volna a mentelmi jogot, most egy közvádas bűncselekmény esetében a mögé bújik. Az EP döntése a következő hetekben várható. 
A fideszes politikus kifejtette: Magyar Péter rossz gyakorlatot folytat. Hozzátette:

A DK részéről voltak hasonló, fenyegető nyilatkozatok, a Momentum egy szerkesztőségbe tört be. Magyar Péter ennél messzebb megy, nemcsak minősít újságírókat, ennél erőszakosabb hangnemet használ, azonnal bárkire ráaggatja a propagandista jelzőt, aki nem biztosítja a támogatásáról. Egészen érdekes felfogása ez a véleménynyilvánítás szabadságának és a sajtószabadságnak.

Megjegyezte, érdekes, ahogy azok az újságíró-szervezetek, amelyek sok évvel ezelőtt „minden falevélrezdülésre” azonnal közleményeket adtak ki, bár lenne lehetőségük a cselekvésre, nem tiltakoznak.

Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök ismerteti a magyar uniós elnökség programját az Európai Parlament ülésén Strasbourgban 2024. október 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.