Szakmaiság helyett aktuálpolitika Strasbourgban

Sajnálatos módon a szerdai EP-vita a magyar EU-elnökség prioritásairól, nem az elnökség szakmai programjáról és különböző terveiről, eredményeiről szólt, alapvetően aktuálpolitikai színezetet kapott – mondta el lapunknak Zalai Csaba. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közszolgálati egyetemi tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhely vezetője szerint a vitát Ursula von der Leyen bizottsági elnök is egyfajta kampányra használta.

2024. 10. 10. 21:52
A strasbourgi Európai Parlament
A strasbourgi Európai Parlament Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, szerdán zajlott le az EP-vita a magyar EU-elnökség prioritásairól, amit kimondottan parázs vitának lehet nevezni. Ursula von der Leyen tőle eddig eltérő módon kezdett politikai csatározásba, Magyar Péter a magyar kormányt támadta. Erről és a szakmai kérdések ellehetetlenítésének okairól beszélt lapunknak Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közszolgálati egyetemi tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhely vezetője. 

Sajnálatos módon a szerdai vita nem a magyar EU-elnökség szakmai programjáról és különböző terveiről, eredményeiről szólt, alapvetően aktuálpolitikai színezetet kapott

– fogalmazott a szakértő.

Mint mondta, ez annak a fényében értelmezhető, hogy az Európai Bizottság még nem állt föl. – Ursula von der Leyen kifejezetten politikai jellegű felszólalással élt, ami az eddigi hasonló viták során nem volt jellemző. Nem volt rá eddig precedens, hogy a soros EU-elnökség bemutatott programja során ilyenre kerüljön sor, ezt abban a kontextusban kell értelmezni, hogy a bizottság tagjainak EP-meghallgatása a következő hetekben fog megkezdődni – hívta fel a figyelmet a szakértő. Mint mondta, a folyamat végén a parlamentnek kell a bizottságot megválasztania.

Vagyis Von der Leyen felszólalása már egyfajta, az Európai Parlamentnek tett gesztus, főleg azon frakciók felé, akiknek a szavazatára számít. Van tehát egy elég erős brüsszeli politikai kontextus, amiben a tegnapi vita lezajlott

– mondta el lapunknak Zalai Csaba, aki szerint 

Ursula von der Leyen felszólalása egyfajta kampányként is értelmezhető.

Zalai Csaba arról is beszélt, hogy Magyar Péter felszólalása vitathatatlanul belpolitikai célokat követett, ami ugyan nem példa nélküli, de nem is jellemző a soros elnökségi prioritások ismertetésekor. 

Kiemelte ugyanakkor, hogy 

rengeteg olyan problémával szembesül az unió, ahol érdemi, szakmai vitákra lenne szükség. Ehelyett sokan alapvetően belpolitikai, politikai csatározásra használták fel a szerdai eseményt. Konstruktívabb és előremutatóbb lett volna, ha bizonyos kérdéseket és szempontokat már aznap meg lehetett volna vitatni. A magyar miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy ő alapvetően egy szakmai vitára készült.

Az európai versenyképesség javítása, a demográfiai kihívások megválaszolása, az illegális migráció problémája olyan kérdések, amelyeket a magyar elnökség is prioritásként kezel. – A jövőben minden bizonnyal sok vitára és sok közös gondolkodásra van szükség ezekben a kérdésekben ahhoz, hogy közös megoldásokat találjunk ezekre az európai kihívásokra – összegzett Zalai Csaba.

 

Borítókép: A strasbourgi Európai Parlament (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.