Az olasz konyha remekeivel várják a konklávét a bíborosok

Május 7-én kezdődik a konklávé, ahol a bíborosok megválasztják Ferenc pápa utódját. Sokan közülük kihasználják a római tartózkodás adta lehetőségeket, és megízlelik az olasz főváros egyszerű, mégis legendás fogásait. A Borgo Pio utca éttermeinek tulajdonosai szerint a saltimbocca, a carbonara és a kézműves fagylalt különösen népszerű a konklávé résztvevői körében.

2025. 05. 01. 6:32
Bíborosok a Vatikánban Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa halála után a bíborosok összegyűltek a Vatikánban, hogy elbúcsúztassák a megboldogult egyházfőt és új pápát válasszanak. Május 7-én kezdődik a konklávé, amikor a világ minden tájáról összesereglett egyházi főméltóságok arról fognak szavazni, hogy ki üljön Szent Péter trónjára. A választás akkor érvényes, ha egy jelölt legalább a szavazatok kétharmadát szerzi meg. Az esélyesek között van Erdő Péter magyar bíboros is, aki megválasztása esetén az első magyar származású egyházfővé válhat. A 133 küldött erre az időszakra elvonul, és nem érintkezik a külvilággal, hogy döntésüket semmilyen külső behatás ne befolyásolja. Azonban azt nem tiltja semmilyen szabály, hogy a római tartózkodást kihasználva végigkóstolják a messze földön híres olasz konyha fogásait.

A konklávé tagjai közül többen is megkóstolták az olasz konyha remekeit
A konklávé tagjai közül többen is megkóstolták az olasz konyha remekeit
(Fotó:  AFP)

A legegyszerűbb olasz ételek a legnépszerűbbek

A római Borgo Pio utcája, néhány lépésre a Vatikántól, ezekben a napokban nemcsak újságírókkal, hanem bíborosokkal is megtelik. 

Leginkább az egyszerűbb dolgokat szeretik, például a saltimboccát, a burratát vagy a carbonarát

– meséli Federica Gianmmaria, az utca egyik éttermének tulajdonosa. 

A környék másik ismert vendéglátóhelye, az Il Papalino is több egyházi vendéget látott már vendégül. Anna Maria Scialanga, aki férjével közösen vezeti a családi éttermet, elmondta: 

Nagyon kedvelik az amatriciana és a gricia tésztákat is, utóbbi pecorino sajtból, borsból és füstölt sertéspofából készül. Második fogásként gyakran rendelnek saltimboccát, pacalt vagy ökörfarkat.

Azonban nem minden étteremtulaj számol be forgalomnövekedésről. 

Benito Cannizzaro, a Marcantonio pizzéria vezetője szerint kevesebb bíboros tér be, mióta Ferenc pápa temetése miatt újságírók lepték el a környéket. 

Általában sok bíboros jár hozzánk, de mostanában nem. Túl sok az újságíró, nem jönnek ki

– mondta.

A konklávé résztvevői a fagylaltot is kedvelik

Ha valaki bíborost szeretne látni, talán a legjobb esélye a L’Arena del Gelato fagylaltozóban van. 

A falon függő fotókon több egyházi személy is látható. Egyiken például Thomas Christopher Collins kanadai bíboros egy tölcséres fagyival, a tulajdonos, Giuseppe Longobardi oldalán. 

Tizenhárom éve rengeteg bíboros, püspök, érsek járt már nálunk

– mesélte Giuseppe.

Tegnap például a nicaraguai bíboros volt itt, egyszerű papnak öltözve. Vaníliás fagyit kért.

– fűzte hozzá testvére.

Borítókép: Bíborosok a Vatikánban (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.