A bosnyákoknak elegük van a lassú oltási kampányból

A tiltakozók szerint a kormány nem képes biztosítani a szükséges mennyiségű vakcinát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 07. 11:07
null
Szarajevó, 2021. április 7. A kormány lemondását követelõ emberek tüntetnek Szarajevóban 2021. április 6-án. A tiltakozók szerint a kormánynak azért kell távoznia, mert nem képes biztosítani a szükséges mennyiségû vakcinát, s míg máshol milliókat oltanak be, Boszniában eddig csupán a koronavírus-osztályokon dolgozó egészségügyi személyzet kapta meg a vakcinát. MTI/AP/Kemal Softic Fotó: Kemal Softic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százak vonultak utcára Bosznia-Hercegovinában kedden, hogy elégedetlenségüknek adjanak hangot azért, mert véleményük szerint a kormány rosszul kezeli a koronavírus-járványt és képtelen megszervezni az országos oltakozást. A tiltakozók szerint a kormánynak le kellene mondania, mert nem képes biztosítani a szükséges mennyiségű vakcinát, s míg máshol milliókat oltanak be, Boszniában eddig csupán a koronavírus-osztályokon dolgozó egészségügyi személyzet kapta meg a vakcinát.

A kormány lemondását követelő tüntetők Szarajevóban április 6-án.
Fotó: MTI/AP/Kemal Softic

A 3,3 millió lakosú Bosznia-Hercegovina 1,2 millió adag vakcinát rendelt a Covax nemzetközi oltóanyag-elosztó programon keresztül, ám az első, ötvenezres szállítmány – a Pfizer–BioNTech oltóanyagának 23 400 adagja, valamint az AstraZeneca vakcinájának 26 400 adagja – csupán a múlt héten érkezett meg. Bosznia korábban Szerbiától, Törökországtól és Kínától kapott összesen körülbelül százezer adag vakcinát.

Munkások rakodják ki a Pfizer–BioNTech-vakcina első szállítmányát a szarajevói repülőtéren március 25-én
Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szerdára 1093-mal 177 506-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Bosznia-Hercegovinában pedig 99-cel 7046-ra nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.