A felhasználók ökológiai lábnyomát mérő mobilalkalmazást tesztelnek Finnországban

Forrás: MTI2019. 11. 12. 21:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát mérő és a jól teljesítőket virtuális kreditekkel jutalmazó mobiltelefon-alkalmazást tesztelnek a finnországi Lahtiban, az energiamegtakarítást, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a környezetvédelmet szolgáló új ötletek és módszerek kifejlesztése jegyében.

„Az applikáció valós időben, a sebesség alapján állapítja meg, hogy a felhasználó milyen közlekedési formát használ és kiszámolja az adott utazással járó szén-dioxid-kibocsátást, a megtett távolságot és a felhasznált időt” – mondta el Anna Huttunen projektmenedzser.

Hozzátette: az olyan fenntartható utazási módok választásáért, mint a sétálás, a kerékpározás vagy a tömegközlekedés, a felhasználó virtuális krediteket kap, amelyeket az alkalmazás fenntartható szolgáltatásokat kínáló piacán tud beváltani.

A CitiCAP nevű alkalmazást szeptember óta tesztelik a dél-finnországi városban.

A felhasználóknak egy minden héten újratöltődő – a város emissziócsökkentési céljaihoz igazított – szén-dioxid-kibocsátási büdzséből kell megoldaniuk a közlekedést: a „kassza” az általuk választott utazási mód függvényében ürül.

Jelenleg több mint 300 önkéntes használja az applikációt és a felhasználók száma folyamatosan növekszik, 2020 elejére várhatóan eléri az 1300-at, ami a város lakosságának nagyjából 1 százalékát jelenti. Huttunen szerint később üzleteket és cégeket is bevonnak a kezdeményezésbe.

Az Európai Bizottság júniusi bejelentése szerint Lahti nyerte el a 2021-es Európa Zöld Fővárosa címet egyebek között azzal az átfogó megközelítéssel, amely a levegőminőség javítását, a megfelelő hulladékkezelést, a fenntartható gazdasági növekedést és a környezettudatos innovációt is magában foglalja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.