A járványhelyzet miatt maradt el Johannis díjátadója 

A román államfőnek csütörtökön kellett volna átvennie Aachenben a 2020-as Nemzetközi Károly-díjat.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannisnak csütörtökön kellett volna átvennie a németországi Aachenben a 2020-as Nemzetközi Károly-díjat, amelyet az európai értékek képviseletében felmutatott érdemeiért ítéltek oda a román államfőnek. A ceremónia nem azért maradt el, mert a romániai diszkriminációellenes tanács megbírságolta az elnököt április végi magyarellenes kirohanása miatt: a szervezők a járványhelyzetre való tekintettel halasztottak. Az ünnepséget várhatóan az ősszel tartják majd meg. A kitüntetést odaítélő testület elnöke, Jürgen Linden az Aachener Zeitung című lapnak nyilatkozva azt mondta, továbbra is meg van győződve Johannis európai értékek iránti elkötelezettségéről. A román államfőnek a magyar nyelvet gúnyosan használó nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint a szociáldemokraták azért harcolnak, hogy „a magyaroknak adják Erdélyt”, Aachen volt polgármestere azt mondta: „a politikában időnként túloznak”. – Vizsgáltuk ezt a kijelentést, de a díj átadásáról szóló döntésen nem változtatunk – tette hozzá a szociáldemokrata színekben politizáló Linden.

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátusi frakciójának vezetője ugyanakkor egy korábbi európai díj visszavonását is helyénvalónak tartaná Johannis esetében. A politikus a Stiri pe surse című bukaresti portálnak azt mondta, arra számít, hogy a diszkriminációellenes tanács döntése nyomán visszavonják a márciusban Johannisnak adományozott Coudenhove-Kalergi Európa-díjat. A bukaresti ceremónián az Európai Néppárt elnöke mondott laudációt, és Donald Tusk „rendkívüli politikusnak” nevezte a román államfőt. – Egy nemzeti kisebbség tagja, a kisebbségek nézőpontját is képviseli – fogalmazott akkor a lengyel politikus. Szerda este Ludovic Orban miniszterelnök éles támadást intézett a romániai diszkriminációellenes tanács ellen, mivel szerinte a testület igazságtalanul bírságolta meg Johannis államfőt a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságának megsértéséért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.