A klímaváltozás vezeti a davosi kockázati listát

A megkérdezettek a legsúlyosabb gondot abban látták, hogy az emberiség képtelen megoldást találni az említett tényezőkre a hatások enyhítése és az alkalmazkodás hiánya miatt.

Mártonffy Attila
2020. 01. 21. 7:20
Annual WEF meeting in Davos
Hóember az alpesi településen. Lehűlés után felmelegedés? Fotó: Denis Balibouse Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világban ebben az évben erősödni fog a gazdasági és politikai megosztottság, viszont a Világgazdasági Fórumnak (WEF) a ma kezdődő davosi konferencia előtt tegnap kiadott jelentése szerint a világot fenyegető öt legnagyobb, hosszú távú kockázat mindegyike a klímaváltozással függ össze – foglalja össze a dokumentum lényegét a CNBC amerikai hírportál. Az elemzés alapját képező felmérésben a több mint 750 válaszadónak – szakértőnek, döntéshozónak – a globális kockázatok bekövetkezésének valószínűségét és súlyosságát kellett megbecsülnie a következő tíz évre vonatkozóan. Eszerint 2020 legvalószínűbb kockázati tényezőit a szélsőséges időjárás, a sikertelen alkalmazkodás a klímaváltozáshoz, a természeti katasztrófák, a biodiverzitás csökkenése, valamint az ember okozta környezeti katasztrófák jelentik. A megkérdezettek a legsúlyosabb gondot abban látták, hogy az emberiség képtelen megoldást találni az említett tényezőkre a hatások enyhítése és az alkalmazkodás hiánya miatt. – A geopolitikai zavargások olyan nyugtalan, egyoldalú világ felé löknek bennünket, amelyben a nagyhatalmak egymással versengenek, miközben az üzleti és a politikai vezetőknek sürgősen a mélyen gyökerező közös kockázatok kezelésén kellene együtt dolgozniuk. Mindez arra mutat, hogy a politikusoknak a gazdaság élénkítésével meg kell találniuk a föld védelméhez szükséges célokat, a vállalatoknak pedig a tudományra alapozott célok kiválasztásával el kell kerülniük a jövőbeni potenciális veszteségek kockázatát – szögezi le a jelentés.

Hóember az alpesi településen. Lehűlés után felmelegedés?
Fotó: Reuters

A WEF-tanulmány szerzői hozzátették: az 1980 után született válaszadók mind rövid, mind hosszabb távra magasabbra pontozták a környezeti kockázatokat, mint a többiek. A fia­talabb csoport 90 százaléka úgy véli, hogy 2020-ban súlyosbodni fognak az olyan jelenségek, mint az extrém hőhullámok, az ökoszisztéma szétesése, illetve a környezetszennyezés egészségre gyakorolt hatása. Arról is meg vannak győződve, hogy a környezeti kockázatok hatásai 2030-ra megnövekednek és még több katasztrófához vezetnek.

Idén egyébként ötvenedik születésnapját ünnepli az e héten lezajló davosi Világgazdasági Fórum. Olyan prominens személyek fogadták el a rendezők meghívását az Egy összetartó és fenntartható világért mottót viselő rendezvényen, mint Donald Trump amerikai elnök, Greta Thunberg környezetvédelmi aktivista, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Chris­tine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke, Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei), a Huawei kínai távközlési cég alapítója vagy Jair Bolsonaro brazil elnök.

Egyenlőtlenség

A davosi fórum alkalmából az Oxfam International jótékonysági szervezet is kiadta jelentését a világ egyre ellenőrizhetetlenebb anyagi egyenlőtlenségeiről. A főbb megállapítások szerint a 2153 milliárdosnak több a vagyona, mint 4,6 milliárd embernek, illetve a világ leggazdagabb egy százaléka kétszer olyan gazdag, mint a glóbusz maradék 6,9 milliárd lakosa. A legtehetősebb huszonkettő pedig pénzbirtoklásban lepipálja Afrika teljes, húsz év feletti női lakosságát, azaz 326 millió személyt. A globális női társadalmat más gondok is nyomasztják, ugyanis az Oxfam szerint a 15 év feletti hölgyek évi 11 ezer milliárd dollár értékű munkáért nem kapnak pénzt. Ehhez képest a milliárdosok száma megkétszereződött az elmúlt tíz évben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.