A világ számos területén megannyi gyilkos járvány tombol

Jemenben a koronavírus csak egy – és korántsem a legsúlyosabb – baj a sok közül.

2020. 05. 14. 6:45
A girl, cholera patient, lies on a bed as she receives medical care at a health center in the village of Islim, in the northwestern province of Hajjah
Fertőzött kislányt ápolnak a háború dúlta közel-keleti ország Haddzsa nevű településén Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jemenben a koronavírus csak egy – és korántsem a legsúlyosabb – baj a sok közül. A háború dúlta közel-keleti országban csak későn jelent meg a kór, hivatalosan eddig 65 megbetegedést és tíz halálesetet regisztráltak.

Közben azonban a nemzetközileg elismert kormány fővárosának, Ádennek a környékén a chikungunya-láz is felütötte a fejét, nevük elhallgatását kérő tisztségviselők szerint már legalább háromezren elkapták és ötvenen bele is haltak. A chikungunyavírust szúnyogok terjesztik, amelyek nagy áradások után kialakult mocsaras területeken szaporodtak el a kikötőváros környékén.

A betegség rendkívüli ízületi fájdalmakkal jár, és bár halálozási rátája alacsony, nincs ellene védőoltás, sem hatékony gyógykezelés. Jemenben évek óta kolerajárvány is pusztít. Az ENSZ becslései szerint idén májusig a fertőzésgyanús esetek száma meghaladta a 110 ezret, összességében már több, mint kétmil­lióan kaphatták el a kórt, amely kétezer életet követelt. A kolera ellen legjobban tiszta vízzel, fokozott higiéniával lehet védekezni, és ezek pontosan olyan dolgok, amelyeknek az ország híján van.

Fertőzött kislányt ápolnak a háború dúlta közel-keleti ország Haddzsa nevű településén
Fotó: Reuters

Mint a jemeni példából is látszik, a koronavírus ugyan uralja a figyelmet, de a világ számos területén megannyi gyilkos járvány tombol tovább. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a honlapján 18 különféle betegséget sorol fel, melyek rendre felbukkannak, idén pedig már negyvennél is több kitörést jelentettek. Közülük a leggyakoribb a Kongói Demokratikus Köztársaságban pusztító ebola.

Miközben a 84 millió lakosú országban eddig hivatalosan alig több mint 1100 Covid-19-es esetet és tíz ehhez köthető halált jelentettek, az évek óta rendszeresen visszatérő ebolát májusig 3317-en kapták el, és 66 százalékos (!) halálozási ráta mellett 2279-en veszítették benne életüket. A WHO már áprilisi jelentésében azt panaszolta, hogy a koronavírus árnyékában egyáltalán nem jut forrásokhoz az ebola elleni küzdelemhez, így vészhelyzeti tartalékához kénytelen nyúlni. Érdemes felidézni, hogy 2013 és 2016 között Nyugat-Afrikában a vírus több mint 11 ezer emberrel végzett, csúcspontján a fejlett világ is attól rettegett, hogy a kór világjárvánnyá fajul.

A WHO az elmúlt hetekben jelentett még kanyarójárványt Burundiból és Mexikóból, valamint újra felbukkant a közel-keleti légúti koronavírus (MERS) Szaúd-Arábiában és Katarban. Áprilisban a Franciaországhoz tartozó Mayotte szigetén a dengue-láz ütötte fel a fejét, Etiópiában a sárgaláz fertőzött. És még nem is ejtettünk szót az olyan hosszú évek óta velünk élő betegségekről, mint az évente másfél millió életet magával ragadó tuberkulózis, a 2018-ban 405 ezer életet követelő malária, vagy a 38 millió HIV-fertőzött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.