A vajdasági magyarok tömegesen igénylik a kínai vakcinát

Menczer Tamás külügyi államtitkár Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét faggatta a szerbiai helyzetről.

Magyar Nemzet
2021. 01. 28. 17:02
Booth displaying coronavirus vaccine candidate from CNBG in Beijing
A Sinopharm vakcina hatékonysága sem marad el a versenytársakétól. Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az Európai Unió napok óta nem tesz mást, mint a felelősséget a gyártókra tolva magyarázkodik az elhibázott vakcinabeszerzések miatt, már a nagyságrendekkel szegényebb büdzséből gazdálkodó, nem EU-tag Szerbia is jócskán megelőzte a blokkot az átoltottság tekintetében – számolt be róla lapunk is. Szerbiában még választhatnak is az oltóanyagok közül: az orosz Szputnyik V-ből Belgrád kétmillió adagot rendelt, ennek első szállítmánya már tavaly december 30-án meg is érkezett, az ígéret szerint pedig januárban az orosz fél a megrendelés többi részét is teljesíti. A kínai Sinopharm szérumából több mint egymillió adag szintén már január közepe óta elérhető.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára telefonon érdeklődött Pásztor Istvánnál, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökénél, hogy áll az ország oltási programja, mi a helyzet a magyarok lakta területeken, és ő tapasztalt-e mellékhatásokat, miután megkapta az oltást. Beszélgetésüket a Facebook-csatornáján is közzétette:

Pásztor István örömmel erősítette meg, hogy már valóban megkapta a vakcinát, jól érzi magát, mellékhatásokat nem tapasztalt. A politikus azt is elmondta, hogy ő a kínai oltóanyagot választotta, mert bízik a döntéshozók körültekintésében. A legfrissebb statisztikákat idézve arról tájékoztatott, hogy már háromszázötvenezer embert oltottak be, ugyanakkor mindenkit megnyugtatott, hogy még egyetlen komoly negatív tapasztalatról sem hallott. – Jobb kedvű vagyok, mint azelőtt voltam, és semmi rosszat nem tapasztalok. Sőt, azt gondolom, hogy jó hatással van rám – mesélt nevetve saját példájáról.

Arra a kérdésre, hogy milyen a magyarok között az oltási kedv, a VMSZ elnöke elmondta, hogy nagyon sokan kérik és várják a vakcinát.

– Az elmúlt napokat leszámítva nálunk úgy működött, hogy be kellett jelentkezni, de ha valaki jelentkezéstől függetlenül elment, akkor is beadták neki. Annyian mentek el, hogy vissza kellett térni az eredeti szabályhoz

– festette le a helyzetet.

https://www.facebook.com/pasztorvmsz/photos/pcb.245050480419564/245050337086245/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.