Több tüntetést is betiltottak a német fővárosban

A koronavírus létezését is tagadó, összeesküvés-elméleteket osztó csoportosulások erőszakra készülnek.

Forrás: MTI2020. 08. 26. 21:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várható szabálysértések miatt nem engedélyezik a koronavírus-járvány megfékezésére tett intézkedések ellen a hét végére szervezett tömegtüntetéseket Berlinben – jelentette be szerdán a német főváros vezetése.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a demonstrációkat szervező Querdenken 711 mozgalom vezetője, Michael Ballweg informatikai vállalkozó közölte, hogy bírósághoz fordul a tiltás miatt, akár az alkotmánybírósághoz is elmegy, és biztos abban, hogy megtartják valamennyi tervezett megmozdulást.

Az RBB összeállítása alapján az egyebek mellett oltásellenes, az új típusú koronavírus (SARS–Cov–2) létezését tagadó, ezoterikus eszmékben hívő és összeesküvés-elméleteket osztó csoportosulásokat összefogó mozgalom körében a tiltás hatására elterjedtek ellenállásra szólító felhívások. A Telegram azonnali üzenetküldő alkalmazáson terjesztett szövegek szerint a hatóságok elfogadhatatlan lépése miatt az erőszak, és akár a fegyverhasználat is indokolt.

A többi között hozzátették, hogy részvételre biztat a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) is.

Andreas Geisel berlini belügyi szenátor – a tartományi rangú főváros kormányának közrenddel kapcsolatos ügyekért felelős tagja – a döntést indokolva felidézte, hogy a mozgalom legutóbbi, augusztus 1-jén tartott tüntetésein a résztvevők és a szervezők „teljesen tudatosan megszegték a szabályokat, amelyeket előzőleg a rendőrséggel egyeztetve elfogadtak”. A szabályok közé tartoznak az alapvető fertőzéshigiéniai előírások, a maszkviselés és a legkevesebb másfél méteres távolság megtartása egymástól. Ez a magatartás elfogadhatatlan, „az állam nem hagyja az orránál fogva vezetni magát” – mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa.

Hozzátette, hogy nem a gyülekezési szabadság ellen, hanem a fertőzésvédelem mellett foglaltak állást döntésükkel. Választani kellett a gyülekezési szabadság alapjoga és az élet sérthetetlensége mellett, és „az életet választottuk” – mondta a belügyi szenátor.

A városvezetés döntését üdvözölték ellenzéki pártok is, köztük a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU). Az ugyancsak ellenzéki, a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) berlini vezetői élesen bírálták a tüntetések betiltását. A szenátus – a berlini tartományi kormány – „megtiporja az alapjogokat”, de „ezt nem hagyjuk annyiban” – nyilatkozott az ugyancsak a világjárvány megfékezését célzó erőfeszítések ellen szervezett mozgalom támogatói között számon tartott AfD berlini szervezetének vezetője, Nicolaus Fest.

Németországban a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai összesítése szerint az utóbbi 24 órában 1576 teszttel igazolt SARS–Cov–2-fertőzést regisztráltak. Ez ugyan csökkenés az utóbbi hetek csúcsértékéhez, a szombati 2034-hez viszonyítva, de nagymértékű emelkedés a május elejétől július végéig tartó időszakhoz képest, amikor naponta rendre ezernél kevesebb új fertőzést jegyeztek fel.

A szövetségi kormány szerint mindent meg kell tenni, hogy még a légúti fertőzések szezonjának őszi kezdete előtt ismét a néhány százas szintre süllyedjen a naponta regisztrált új esetek száma – derül ki egy szerdán kiszivárogtatott feljegyzésből, amely Helge Braun kancellárminiszter és a tartományi kormányok illetékeseinek egyeztetéséről készült. A megbeszélésen Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők csütörtöki videokonferenciáját készítették elő. A konferencián várhatóan újabb járványügyi intézkedésekről állapodnak meg.

Az RKI kimutatása szerint a szerdai új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 236 429 SARS–Cov–2-fertőzést regisztráltak Németországban. A fertőzés okozta betegséggel (Covis–19) összefüggésbe hozott halálesetek száma egy nap alatt hárommal nőtt, 9280-ra. A fertőzöttek túlnyomó többsége legyőzte a vírust, az aktív esetek számát 16 ezer körülire becsülik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.