Újabb támadás Trump ellen

Adócsalást emleget Trump ügyében a New York Times.

Mártonffy Attila
2020. 09. 28. 10:51
TRUMP, Donald
Washington, 2020. május 19. Donald Trump amerikai elnök gazdasági vezetõkkel tanácskozik a washingtoni Fehér Házban 2020. május 18-án. Az elnök elmondta, hogy vírustesztjei negatívak, de másfél hete hidroxoklorokint szed azért, hogy ha mégis megfertõzõdne az új típusú koronavírussal, akkor enyhébb tünetekkel kelljen megbirkóznia. A hidroxiklorokint a malária és egyes súlyos autoimmun betegségek kezelésére használják. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Doug Mills Fotó: Doug Mills
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai elnök és vállalatbirodalma adózási adatainak több mint húsz évre visszamenő átnézése után a New York Times című amerikai napilap arra a következtetésre jutott, hogy Donald Trump az elnöksége előtti tizenöt évből tízben nem fizetett személyi jövedelemadót a szövetségi kasszába, folyamatos veszteségekkel indokolva az adóelkerülést. A lap az adózási dokumentumokhoz törvényesen hozzáférő forrásokra hivatkozott. A médium vasárnapi online híroldala kiemeli: Trump a 2016-os választási évben és hivatali ténykedése első esztendejében, azaz 2017-ben mindössze 750-750 dollár szja-val járult hozzá a közteherviseléshez.

Az elnök visszautasította a szerinte koholt vádakat.

– Ténylegesen fizettem adót, ezt látni fogják az adóbevallásaimból, amint befejeződik az immár régóta tartó feldolgozásuk. Az adóhivatal azonban nagyon rosszul bánik velem

– panaszkodott Trump az újságíróknak a cikk megjelenése után. Trumpot egyébként már régóta fenyegetik jogi lépésekkel, amiért sorozatosan megtagadja személyes jövedelmei és üzleti pénzügyei közlését. Ő az első amerikai elnök az 1970-es évek óta, aki nem hozza nyilvánosságra adóbevallását – igaz, erre törvény sem kötelezi.

Elnökké választása előtt Trump üzletemberként és ingatlanmogulként vált híressé bizonyos társadalmi körökben, azonban – legalábbis a The New York Times szerint – minden erejével azon volt, hogy hatalmas veszteségekre hivatkozva elmismásolja adófizetési kötelezettségét. Trump hivatalos nyilatkozata szerint 2018-ban legalább 435 millió dollárt keresett, ezt azonban a lap kétli, mivel az évi adóbevallásában 47,4 millió dollár veszteség van feltüntetve.

Az elnök vállalatbirodalmát igazgató Trump Organization is cáfolta a lap állításait. Alan Garten, a társaság jogi igazgatója szerint az állítások legtöbbje – ha nem az összes – pontatlan. – Az elmúlt évtizedben Trump elnök több tíz millió dollár személyi jövedelemadót fizetett a szövetségi kormánynak, beleértve azt az összeget is, amelyet 2015, azaz az elnökjelöltségért folyó versenyben való részvétele bejelentése óta fizetett – mondta. A New York Times arra is felhívja a figyelmet, hogy Trump vállalkozásbirodalmának nagy része – a golfpályák és a szállodák – évről évre milliós, de akár tízmilliós veszteségeket jelentenek.

„A matematika lényege, hogy Trump a népszerűségét kihasználva kockázatos üzletekbe fektet, aztán veszteséges üzemeltetéssel elkerüli az adófizetést”

– írja a lap. Az elnök továbbá személyesen felel több mint 300 millió dollár hitelért is, amelynek visszafizetése a következő négy évben lesz esedékes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.