Az amerikai miniszter külföldi segítséget kért a CIA és az FBI vizsgálatához

William Barr amerikai igazságügyi miniszter külföldi tisztségviselőktől kért segítséget a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2016-os tevékenységének vizsgálatához – jelentette hétfőn este internetes oldalán a The Washington Post.

Forrás: MTI2019. 10. 01. 6:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai napilap nem jelölte meg értesüléseinek forrásait. Állításai szerint Barr magánbeszélgetések keretében kért meg külföldi hírszerzési tisztségviselőket arra, hogy segítsék minisztériumának vizsgálatait, amelyek révén a washingtoni kormányzat – mint a Post fogalmazott – „azt reméli, hiteltelenítheti a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozást vizsgáló amerikai hírszerző ügynökségeket”.

Az igazságügy tárca vizsgálata arra irányul, hogy feltárja: honnan eredtek azok az információk, amelyek alapján Robert Mueller különleges ügyész és a róla elnevezett bizottság megindította csaknem két évig tartó nyomozását a 2016-os elnökválasztásba történt orosz beavatkozás, valamint a Donald Trump kampánystábjának munkatársai és oroszok közti esetleges összejátszás ügyében.

William Barr még áprilisban a szövetségi törvényhozásban egy meghallgatáson az aggodalmait hangoztatta, és úgy vélte, hogy a Trump féle kampánystáb tevékenységének vizsgálatakor „kémkedés történt”. Ennek felderítésére kinevezte a minisztériumban John Durham ügyvédet, akinek feladata egyben az amerikai hírszerző szervezetek 2016-os tevékenységének általános kivizsgálása lett.

Ezzel összefüggésben a The Washington Post hétfői cikkét jegyző három újságíró megemlítette: William Barr már felvette a kapcsolatot a brit hírszerzés tisztségviselőivel, és a múlt héten – Durhammel együtt – Olaszországban is járt.

A cikk utal arra a The New York Timesban is megjelent információra, miszerint Donald Trump elnök egy minapi telefonbeszélgetésben arra kérte az ausztrál kormányfőt, hogy nyújtson segítséget az amerikai igazságügyi tárca vizsgálataihoz.

A Fehér Ház szóvivője nem kívánta kommentálni a The Washington Post értesüléseit, és az újságírókat az igazságügyi minisztériumhoz irányította. A tárca szóvivője, Kerri Kupec közölte: Durham „többféle forrásból gyűjt információkat, köztük egy sor külföldi országtól is”. A szóvivő hozzáfűzte, hogy William Barr kérésére az elnök felvette a kapcsolatot más országokkal is, hogy „összehozza az igazságügyi minisztert és John Durhamet a megfelelő tisztségviselőkkel”.

Az ausztrál kormány szóvivője közleményben tudatta, hogy Canberra „mindig készen állt a segítségre és együttműködésre”, és ezt az együttműködési készséget Scott Morrison kormányfő nemrégiben meg is erősítette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.