Az EU jövő áprilisra ígéri a nagy mennyiségű, olcsó vakcinát

Az Európai Bizottság javában tárgyal a vezető gyógyszergyártókkal a koronavírus elleni oltóanyag vásárlásáról. Brüsszel egyelőre nem tervez vásárolni az orosz vakcinából, arra pedig nem lesz hatásköre, hogy megmondja, kiket oltassanak be első körben a tagországokban. Kezdetben az oltóanyag nagyobb dózisai a nagyobb lakosságú tagállamokba juthatnak el. Az Európai Bizottság egy illetékese kulcsfontosságú információkat osztott meg a brüsszeli vakcinastratégiáról.

2020. 09. 07. 20:12
null
Az oltóanyag iránti kereslet folyamatosan és látványosan növekszik Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután az Európai Bizottság augusztusban szerződést kötött az AstraZeneca gyógyszeripari vállalattal egy potenciális koronavírus elleni oltóanyag vásárlására, további néggyel is egyeztetéseket folytat, egy ötödik vállalattal pedig a finisben vannak a tárgyalások – minderről Sandra Gallina, az Európai Bizottságon belüli Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóság vezetőhelyettese beszélt az Európai Parlament illetékes szakbizottságának. A hétfő esti ülésre azzal a nem titkolt céllal került sor, hogy a bizottság átláthatóbb képet adjon többek között arról: kik is tárgyalnak a szóban forgó gyógyszervállalatokkal az EU nevében, milyen jogi garanciákat kapnak az azokat majd megvásároló uniós állampolgárok, illetve mennyi időt vesz igénybe, mire a vakcina ténylegesen eljut az EU-tagállamokba.

Mint kiderült, a bizottság most is tartja magát az eredeti elképzeléséhez, miszerint legkésőbb az év végéig forgalomba hozatali engedélyt ad koronavírus elleni oltóanyagnak – ez kezdetben limitált mennyiségben fog rendelkezésre állni Európában, a nagyobb dózisok jövő áprilisban várhatók.

 

Az Európai Bizottság egyelőre nem vesz az orosz vakcinából

Az AstraZeneca mellett a bizottság többek között a francia Sanofi és az amerikai Moderna, valamint a szintén amerikai Johnson & Johnson gyártókkal készül szerződni. Az orosz vakcina Európán belüli forgalomba hozataláról egyelőre nincs szó – annak orosz törzskönyve van, így azt nem fedi le a gyógyszerek európai szabályozási rendszere, illetve az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hálózata. – Márpedig mindenkinek érdeke, hogy megfelelő kiértékeléssel, teljes bizalommal vásároljon oltóanyagot – érvelt Gallina, aki szerint az EMA munkáját jelenleg is rengeteg szakértő segíti tanácsokkal, illetve a tagállamoknak tudományos munkatársak révén is folyamatosan beleszólásuk van a folyamatba, tehát az uniós bizottság a tagállamokkal karöltve tárgyal.

Egyébként a megkötendő szerződések lehetőséget adnak a bizottságnak arra is, hogy egy-egy gyógyszergyártótól visszatáncoljanak, amennyiben a végtermék nem megfelelő. Erre amiatt van szükség, mert Brüsszel sok milliárd eurót költ majd vakcinára – a friss bejelentés szerint a május elején, egy donorkonferencián összegyűjtött 16 milliárd euró például egy az egyben erre megy.

Azt már nagyobb homály fedi – és az Európai Parlament is kíváncsi rá –, hogy a bizottság nevében kik tárgyalnak a multinacionális vállalatokkal: a főigazgató-helyettes szerint a tagállamok által delegált személyekről van szó, akik megfelelő, az összeférhetetlenséget kizáró garanciák mellett végzik a dolgukat.

Nagyobb lakosságú tagállam – nagyobb mennyiségű oltóanyag

Az uniós parlamenti ülésen kiderült az is, hogy Brüsszel miképp tervezi a közös kasszából beszerzett oltóanyag elosztását. Sandra Gallina szerint az észszerű és igazságos módszer, ha kezdetben a lakosság mérete alapján történik az elosztás, így a nagyobb lakosságú tagállamok jutnak több vakcinához. Természetesen a cél az, hogy idővel minden arra rászoruló európai kapjon belőle. Mivel az Európai Bizottságnak nincs hatásköre arra vonatkozóan, hogy a tagállamok első körben kiket olthassanak be, iránymutatásokat fog meghatározni. Itt szintén az észszerűség lesz irányadó, így a 65 év felettiek és az egészségügyi dolgozók szerepelnek majd a bizottsági ajánlásban – érvelt a szakember.

Kijelentette azt is, hogy minél megfizethetőbb áron akarják majd beszerezni az oltóanyagot, hiszen figyelembe kell venni, hogy a tagállamok lakosainak e téren igencsak különböző lehetőségeik vannak. Kérdésre megtippelve, öt-tizenöt eurós (két-ötezer forintos) árat vizionált.

Mivel az európaiak egy része szkeptikus a vakcinával kapcsolatban, szükség lenne-e egy azt népszerűsítő, megfelelő információkat biztosító kampányra? – ezt a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, Tóth Edina kérdezte Sandra Gallinától. A bizottsági szakember válaszában elmondta: alapvetően a tagállamok feladata lesz, hogy „népszerűsítsék” az oltóanyagot, a bizottság azonban próbál mindent megtenni annak érdekében, hogy azzal kapcsolatosan minél kevesebb álhír jusson a közvéleményhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.