Belehalt sebesülésébe a holland újságíró

Peter de Vriest tíz nappal ezelőtt lőtték meg, aki Hollandia egyik vezető bűnügyi tudósítója volt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 15. 16:02
null
Maastricht, 2021. július 7. 2020. szeptember 28-án Maastrichtban készített kép Peter R. de Vries holland újságíróról. A férfit 2021. július 6-án este Amszterdamban többször is meglõtték, súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A rendõrség három embert õrizetbe vett a támadással kapcsolatban. MTI/EPA/ANP/Marcel Van Hoorn Fotó: Marcel Van Hoorn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belehalt sebesülésébe Peter R. de Vries ismert holland bűnügyi újságíró, akit a hónap elején egy célzott fegyveres támadás során lőttek meg Amszterdam belvárosában – közölte a holland sajtó csütörtökön. Az újságírót a fején érte a súlyos sebesülés július 6-án este. A 64 éves de Vries éppen távozott egy televíziós stúdióból, ahol egy élő műsorban szerepelt.

2020. szeptember 28-án Maastrichtban készített kép Peter R. de Vries holland újságíróról
MTI/EPA/ANP/Marcel Van Hoorn

De Vries Hollandia egyik vezető bűnügyi tudósítójának számított, és rendszeresen részt vett tanácsadói minőségben bűnügyi eljárásokban, illetve szakértőként és kommentátorként televíziós műsorokban. Jó kapcsolatai voltak mind az igazságszolgáltatás rendszerében, mind pedig az alvilágban, ennek ellenére több bűnüggyel kapcsolatban is kapott már fenyegető leveleket.

Az újságíró halála előtt egy nagyszabású büntetőeljárásban a koronatanú tanácsadójaként vett részt. A per a szervezett bűnözéssel áll összefüggésben. A koronatanú korábbi védőjét 2019 szeptemberében agyonlőtték, szintén Amszterdam utcáin.

A Peter R. de Vries elleni támadással összefüggésben két gyanúsítottat vett őrizetbe a holland rendőrség. A gyanú szerint az elkövető egy 21 éves holland állampolgárságú fiatalember lehetett. Mellette egy Hollandiában élő, 35 éves lengyel férfit is előállítottak, aki a sofőrje volt a menekülésre használt autónak.

Vilmos Sándor holland király a támadást követően mély megdöbbenését fejezte ki, és a demokrácia elleni támadásnak nevezte a bűnügyi újságíró elleni merényletet.

A jogállamiságunk sarokkövét jelentő újságírás elleni támadás, s mint ilyen, az alkotmányos rendünk elleni támadást jelent

- fogalmazott.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy az elmúlt években két hasonló eset is megrázta Európát. A híres máltai oknyomozó újságírót, Daphne Caruana Galiziát 2017. október 16-án robbantották fel saját autójában. Egy évvel később Ján Kuciak oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát nagymácsédi otthonukban brutális kegyetlenséggel végezték ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.