Búcsút intett Donald Trump a klímaegyezménynek

Trump már 2016-os választási kampányában haszontalannak minősítette az egyezményt, és fogadkozott: kilépteti országát. A folyamat várhatóan egy évig tart, így éppen a jövő évi elnökválasztás idején zárul le.

Mártonffy Attila
2019. 11. 06. 16:39
The Mead-Westvaco paper mill plant is seen on a rainy day in Covington, Virginia
Füstfelhőben egy Virginia állambeli üzem. Az amerikai elnök beváltotta kampányígéretét Fotó: Gary Cameron Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington kedden hivatalos értesítést küldött az ENSZ-nek a párizsi klímaegyezményből való kilépési szándékáról, miután Donald Trump elnök a gazdaságra nézve károsnak minősítette a 2015-ben még hivatali elődje, Barack Obama által aláírt megállapodást. Akkor az amerikai kormány elkötelezte magát, hogy a 2005-ös szinthez képest 26-28 százalékkal mérsékli az üvegházhatású gázok kibocsátását 2025-ig. Trump már 2016-os választási kampányában haszontalannak minősítette az egyezményt, és fogadkozott: kilépteti országát. A folyamat várhatóan egy évig tart, így éppen a jövő évi elnökválasztás idején zárul le. „Az Egyesült Államok büszke arra, hogy a világban élen jár a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, támogatja a rugalmas cselekvést, növeli gazdaságát és biztosítja az energiát a polgárainak. A mi modellünk reális és gyakorlatias” – írta Twitter-bejegyzésében Mike Pompeo külügyminiszter.

Füstfelhőben egy Virginia állambeli üzem. Az amerikai elnök beváltotta kampányígéretét
Fotó: Reuters

Európai vezetők aggodalmukat fejezték ki a lépéssel kapcsolatban, miközben az EU kész erősíteni az együttműködést a többi aláíróval – hangsúlyozta Miguel Arias Cañete, az Európai Bizottság éghajlat- és energiapolitikáért felelős tagja. Az EU illetékes miniszterei és vezetői kiábrándultan nyilatkoztak az amerikai lépésről. – Az Egyesült Államok kivonulása azt jelenti, hogy a maradóknak fokozniuk kell az együttműködést. Folytatni fogjuk a munkát az amerikai szövetségi államokkal, városokkal és civil szervezetekkel – közölte Krista Mikkonen, az EU soros elnöki tisztét ellátó Finnország környezetvédelmi minisztere. Az éppen a sanghaji nemzetközi vásáron részt vevő Emmanuel Macron francia elnök szerint az országoknak inkább növelniük kellene vállalásaikat a kibocsátás csökkentése érdekében. Kifejtette: az EU és Kína együttműködése ezen a téren meghatározó. Macron és Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfő közös közleményt készült kiadni a párizsi klímaegyezmény visszafordíthatatlanságáról. A washingtoni kormányzat döntése ellenére számos amerikai szövetségi állam, például Kalifornia és New York is fokozni akarja erőfeszítéseit a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében, ahogyan számos vállalat is erős nyomásnak van kitéve a fogyasztók részéről ezen a téren.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.