Diszkrimináció éri a szegényebb fehér diákokat Angliában

Brit parlamenti képviselők szerint egyes kifejezések használata egymás ellen uszítja az etnikumokat.

2021. 06. 22. 16:54
JOHNSON, Boris
Accrington, 2021. február 25. Boris Johnson brit miniszterelnök (j) egy tanulóval beszél az angliai Accrington egyik iskolájában 2021. február 25-én. Angliában a nyitási terv elsõ lépéseként, március 8-án megindulhat a tanítás az összes iskolában. A középiskolás diákokat hetente kétszer koronavírus-szûrésnek fogják alávetni. MTI/AP/AFP pool/Anthony Devlin Fotó: Anthony Devlin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anglia oktatási rendszere évtizedek óta elhanyagolja a fehér, munkásosztálybeli diákokat – derült ki a brit parlament képviselőinek jelentéséből. Az oktatásügyi bizottság beszámolója szerint a fehér bőrű, szegényebb gyermekekre nem fordítanak elég figyelmet az oktatásban, és emiatt ezek a diákok alulteljesítenek.

– Az eredményeiket nem lehet a szegénységükre fogni, mivel az nem magyarázná meg, hogy más etnikai csoportok szintén hátrányos helyzetben lévő tagjai miért teljesítenek annyival jobban – közölte az oktatásügyi bizottság elnöke, Robert Halfon konzervatív párti parlamenti képviselő. A képviselők felhívták rá a figyelmet:

a problémához az olyan kifejezések használata is hozzájárulhatott, mint a „fehér felsőbbrendűség” (white privilege), amely arra utal, hogy a fehér bőrűeket előnyben részesítik más etnikumokkal szemben

– pedig az említett diákok esetében ez ellentétben áll a valósággal.

– Nagyon nagy szükség van arra, hogy felhagyjunk a faji megkülönböztetéssel, és ne használjunk olyan megosztó kifejezéseket, mint például a fehér felsőbbrendűség, ezek ugyanis egymás ellen uszítják az etnikai csoportokat. A hátrányos megkülönböztetésben részesülő fehér gyermekek ráadásul elég távol állnak attól, hogy felsőbbrendűnek érezzék magukat az oktatási rendszerben

– jelentette ki Robert Halfon.

A bizottság felméréseiből az is kiderül, hogy az ingyenes étkezésre jogosult – vagyis: szegénységben élő – fehér brit diákok 47 százaléka, körülbelül 28 ezer diák nem tudta elérni az elvárt tanulmányi szintet a 2018/2019-es tanévben. A 2019-es angol és matematika érettségi vizsgán az említett fehér diákok csupán 18 százaléka tudott jó jegyet szerezni, míg az összes szegénynek minősülő diák esetében az átlag 23 százalék volt. Az ingyenes étkezésre jogosultak közül a fehér brit diákok mindössze 16 százaléka jutott be egyetemre, míg ez az arány a szegény fekete-afrikaiaknál és bangladesieknél 59-59 százalék, a fekete-karibiaknál pedig 32 százalék volt.

A bizottság véleménye szerint ezek a különbségek megdöbbentők, mivel annak ellenére, hogy a fehér emberek adják az etnikai többséget az országban, a szegényebb fehér brit diákokat éri a legtöbb diszkrimináció.

Boris Johnson brit miniszterelnök egy tanulóval beszél az angliai Accrington egyik iskolájában 2021. február 25-én
MTI/AP/AFP/Anthony Devlin

– Ha a kormány komolyan gondolja, hogy megszünteti az iskolázottság tekintetében mutatkozó különbségeket, akkor az említett problémát nem szabad a szőnyeg alá söpörni, és nem szabad többé a szegénységre fogni – nyomatékosította Halfon.

Kim Johnson, a bizottság munkáspárti tagja ugyanakkor közölte, hogy a fehérek faji diszkriminációjával kapcsolatos állítás csupán kulturális harcot szít. Hozzátette: a jelentés elmulasztotta figyelembe venni a helyi közösségeknek nyújtott támogatások és az oktatásba fektetett beruházások hiányát.

– A jelentés azt bizonyítja, hogy a Konzervatív Párt hátat fordít azoknak a diákoknak, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a támogatásra – tette hozzá egy másik munkáspárti képviselő, Kate Green.

Az oktatási minisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta: a kormány igyekszik biztosítani, hogy egyetlen fiatal se maradjon le az oktatásban, mégpedig úgy, hogy jelentősen megemelik az iskoláknak járó támogatásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.