Egyre több a családon belül elkövetett erőszak

Az országban a karantén időszaka alatt rendkívüli módon megugrott a nőket ért erőszak, a Le Figaro szerint több mint 40%-kal több ilyen bűneset történt ezen időszak alatt. Ugyanakkor a kijárási tilalom feloldásával sem javult a helyzet, csak ezen a héten három nőt is halálra késelt az élettársa, egy negyedik áldozat pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 07. 31. 19:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban már régóta nagy problémát jelent a családon belüli erőszak, melynek elsősorban nők az áldozatai, akikre szinte kivétel nélkül az élettársuk vagy a férjük támad rá. A Le Parisien napilap ez év január elején megjelent cikke szerint 2019-ben 149 nő vesztette életét az országban családi erőszak következtében, ez a szám 29-el több, mint 2018-ban.

Az idei évben eddig 43 asszonygyilkosság történt Franciaországban, az elmúlt pár nap alatt három nő is belehalt az őt ért támadásba, egy negyedik áldozatot pedig súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

Az országban évente mintegy 210 000 esetben történik családon belüli erőszak, Christophe Castaner volt francia belügyminiszter márciusi bejelentése alapján azonban az esetek száma még inkább megugrott a kijárási tilalom március 17-i életbelépése óta. A politikus a Twitteren is bejelentette, hogy továbbra is nagy figyelmet szentelnek a családon belüli erőszaknak, és azt javasolta a fenyegetett nőknek, hogy egy közeli gyógyszertárban keressenek menedéket, és onnan értesítsék a hatóságokat.

Úgy tűnik, hogy a terv nem vált be, ugyanis a Le Figaro értesülései szerint 42 százalékkal megnőtt a nőket ért erőszakos támadások száma Franciaországban a karantén ideje alatt az előző év ugyanazon időszakához képest.

A héten történt tragikus eseményekre a kormány is felfigyelt, Jean Castex miniszterelnök Élisabeth Moreno, a nők és férfiak közti egyenlőség, a diverzitás és az esélyegyenlőség minisztere kíséretében július 30-án egy Párizs közeli befogadóközpontba látogatott, ahol családi erőszaknak kitett asszonyok és gyermekeik találnak menedéket. A kormányfő nyilatkozata alapján az állam és a társadalom kötelessége megvédeni és meghallgatni ezeket az asszonyokat.

A francia családon belüli erőszak emblematikus alakja Jacqueline Sauvage, akit alkoholista férje 47 éven keresztül terrorizált, lányaikat is megerőszakolta, fiukat is rendszeresen bántalmazta. Végül a fiú öngyilkosságát követően az asszony egy vadászpuskával agyonlőtte a férjét. Az eset nagy port vert fel Franciaországban, a nőt 2012-ben tíz év börtönbüntetésre ítélték, ám végül François Hollande akkori államfőtől 2016-ban kegyelmet kapott.

A francia sajtó csaknem egy hét elteltével, július 29-én számolt be a 72 éves Jacqueline Sauvage haláláról, akivel kapcsolatban Emmanuel Macron is közzétett egy Twitter-bejegyzést. A francia elnök a nők elleni erőszak jelképének nevezte a nőt, és részvétét fejezte ki a hozzátartozóinak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.