Franciaország megrendült Giscard d’Estaing halálhírétől

94 éves korában meghalt Valéry Giscard d’Estaing, a francia politikai élet meghatározó személyisége.

Cseke Dóra
2020. 12. 03. 17:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán este, 94 esztendős korában meghalt Valéry Giscard d’Estaing, a francia politikai élet meghatározó személyisége. A nevéhez fűződő alapítvány megerősítette, hogy a nagyra becsült politikus koronavírus-fertőzés következtében, otthonában hunyt el. Szeptember óta orvosi kezelés alatt állt, több alkalommal kórházba is került.

2013. április 8-án készült kép Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnökrõl egy párizsi sajtóértekezleten.
Fotó: Francois Mori / MTI/AP/

Valéry Giscard d’Estaing-t 1974-ben, 48 éves korában választották meg Franciaország elnökének. Hivatalának hétéves időszaka alatt mindvégig fiatal, modern államfő maradt, aki elődjeihez képest sokkal közvetlenebb kapcsolatot alakított ki nemzetével. Személyéhez számos olyan eredmény fűződik, amely modernizálta a francia társadalmat és gazdaságot.

Ő állt az akkor forradalmian új francia gyorsvasúthálózat kiépítésének hátterében, engedélyezte a választójogi korhatár csökkentését 21-ről 18 évre, lehetővé tette a házastársak közös megállapodáson alapuló válását, bizalmat szavazott az atomenergia felhasználásának.

 

Giscard d’Estaing fontos szerepet játszott az Európai Unió integrálásában is. Kiváló kapcsolatot ápolt Helmut Schmidt német kancellárral, akivel megegyeztek az európai monetáris rendszer létrehozásáról, ezzel megteremtve az alapot a közös európai fizetőeszköz későbbi bevezetéséhez is. Angolbarátként támogatta az elnöksége előtt egy évvel az unióhoz csatlakozó Nagy-Britanniát, majd 2016-ban jó szándékkal óva intette a referendum előtt álló szigetországot a kilépéstől. Az 1981-es köztársaságielnök-választáson vereséget szenvedett François Mitterrand-nal szemben. 1988 és 1996 között az Unió a Francia Demokráciáért jobboldali párt elnöke volt.

1977 májusában készült kép Jimmy Carter amerikai elnökrõl (j) II. Erzsébet brit uralkodóról és Valéry Giscard d'Estaing volt francia elnökrõl a londoni Buckingham-palotában.
Fotó: MTI/AP

Emmanuel Macron francia államfő közleményben reagált a volt köztársasági elnök halálhírére, amelyben kiemelte, hogy néhai elődje

„nagyszabású államférfi volt, hazájának szolgálója, a pénzügyek ismerője, polgármester, francia és európai képviselő, miniszter, régióelnök, az alkotmánybíróság tagja, akadémikus és a köztársaság elnöke”,

 

felidézve az elhunyt életútját.

„A közösség érdekében tett erőfeszítései 65 éven keresztül számos területen gazdagították nemzetünket” – hangsúlyozta nekrológjában. Jean Castex miniszterelnök méltatta Giscard d’Estaing Franciaország iránti szenvedélyét és Európába vetett hitét és azt, hogy a fejlődés iránt elkötelezett államférfi volt, akinek merész reformjai Franciaországot erősebb nemzetté kovácsolták.

Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök szomorúan értesült Giscard d’Estaing haláláról, aki véleménye szerint egész életében azért dolgozott, hogy megerősítse a köteléket Európa nemzetei között, aki sikerrel modernizálta a francia politikai életet, és aki egyedülálló intelligenciáját a legösszetettebb nemzetközi problémák megfejtésének és megoldásának szentelte. Marine Le Pen részvétét fejezte ki az elhunyt elnök hozzátartozóinak, és emlékeztetett, hogy Giscard d’Estaing új értelmezést adott a modern és független társadalomnak, lelkes támogatója volt a technikai fejlődésnek és 2018-ban ellenezte a családegyesítés bevezetését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.