Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 22., péntek, Vince, Artúr napja
HÍR TV – HÁTTÉRKÉPBiden a jelenlegi beszédtereket is megsemmisíti.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/foldon-hevero-holttest-zsufolasig-telt-korhazak-visszatert-a-pokol-olaszorszagba-8950298/

Földön heverő holttest, zsúfolásig telt kórházak: visszatért a pokol Olaszországba

Földön heverő holttestek, zsúfolásig telt kórházak, halálosan fáradt orvosok: Olaszországban ismét megelevenedtek azok a képsorok, amelyek tavasszal egyszer már sokkolták Európát. Az ország egyelőre vonakodik visszatérni a teljes lezáráshoz, pedig a második hullám még durvábbnak ígérkezik, mint az első volt.

Egy idős férfi hever a mosdó padlóján holtan. Egy nő fekszik saját vizeletében egy hordágyon. Arrébb egy másik asszony, magatehetetlenül – pillanatképek a nápolyi Antonio Cardarelli kórház Covid-osztályáról, melyet egy beteg osztott meg a világhálón. A felvételek óriási vihart kavartak Olaszországban: egyesek az egészségügy állapotán háborodtak fel, mások a kegyeletsértésen.

– Ugyanabban a szobában volt, mint én. Nem jött ki a mosdóból, szóval utánamentem. A Covid miatt már lélegezni sem tudott. Az arcába fröcsköltem egy kis vizet, és segítséget kértem, de senki nem törődött velem. Csak fél óra múlva érkeztek, amikor már halott volt

– érte utol a videó készítőjét az olasz ANSA hírügynökség. A harmincéves nápolyi férfi azt mondta, fel akarta hívni a figyelmet arra, mi folyik a kórházakban, ezért töltötte fel a felvételt a Facebookra. Utóbb az olasz sajtó kiderítette, hogy az elhunyt egy 84 éves férfi volt, aki számos más krónikus betegségben szenvedett, halálát valószínűleg szívroham okozhatta. Ez viszont nem vigasztalja a hozzátartozóit, akik elfogadhatatlannak nevezték, hogy így kellett meghalnia.

Olaszországban újra megelevenednek a tavaszi képsorok, amelyek akkor egész Európát sokkolták. Az egészségügyi rendszer az összeomlás határára sodródott, a kórházak súlyosan túlterheltek. Szerdai adatok szerint az összes kórházi ágy 52 százalékát máris Covid-fertőzöttek foglalják el, ami jóval magasabb az előirányzott negyven százaléknál. A fertőzötteket egyszerűen nincs hol kezelni, már saját autóikban kapnak oxigént.

Több hotelt is karanténná alakítottak, a turisták elmaradásával a szobákban betegeket helyeztek el, az önkormányzat költségére. Ezzel a kórházakat is tehermentesítik és az idegenforgalmi ágazatot is segítik. De ezek csak kétségbeesett próbálkozások, a legnagyobb baj, hogy nincs elegendő személyzet, aki ellássa a rászorulókat.

– Vagy megállítjuk a vírust, vagy az fog megállítani minket, mert minden jel szerint a rendszer nem fog kitartani

– panaszolta Filippo Anelli, az olasz orvosszövetség elnöke, az ország teljes lezárását követelve.

Védőfelszerelést viselő egészségügyi katonák a kórházak tehermentesítésére felállított, koronavírus-gyorsvizsgálatot végző állomáson dolgoznak Lombardia székhelyén, Milánóban 2020. november 13-án. Fotó: Luca Bruno / MTI/AP

Már a statisztikák is az első hullámot idézik. Pénteken több mint 40 ezer új fertőzöttet regisztráltak, 550 halálesetet jegyeztek, és ilyen adatokra legutóbb áprilisban volt példa. Szerdára az összes eset már átlépte az egymilliós határt, az aktív fertőzötteké pedig a 600 ezret, ami azt jelenti, hogy a hatvanmilliós Olaszország lakosságának egy százaléka igazoltan beteg. Ennek ellenére az ország még nem tért vissza a tavaszi lezáráshoz. Fertőzöttség alapján a régiókat színskálákba sorolják, amelyekre eltérő szabályokat alkalmaznak. Zöld, azaz fertőzésmentes térség már egyáltalán nincs, a hétvégétől több tartomány újabb szigorításokat vezetett be.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Üres szavak

Betarthatatlan ígéretet kapott a Jobbik ifjúsági tagozata
Az egyezség szerint ha a fiatalok keményen dolgoznak a kampányokban, cserébe néhányuk helyet kap a következő Országgyűlésben.

Irány nyugat!

Törökország elássa a csatabárdot
Erdoğan ismét látványosan közeledne nyugati szövetségesei felé. A migrációs alkut is újratárgyalnák.

Kiemelt

Kitzbühel: az egérfogótól a célba ugrásig + videó
Az osztrák lejtőn két nap alatt kétszer is megrendezik a világ leghíresebb lesiklóversenyét.

Poszt-trauma

Politikai gulyás helyett koherens vízió!
Zseniális Karácsony Gergely-interjú a szlovák ballib sajtóban.

Poszt-trauma

Gyurcsány kiterítette a kártyáit
Ez várható tőle, a többi porhintés.

Poszt-trauma

Gyurcsányék vakargathatják a fejüket
Rendesen fel lett adva a lecke.

Poszt-trauma

Velkovics Vilmos bűnei
Több van a rovásán, mint hinnénk.

Aktuális

A vágyak koalíciója Bukarestben
Döntő kérdés lesz, hogy miként viszonyulnak a magyar közösséget érintő új jogszabályokhoz a PNL nacionalistái.

Fricz Tamás blogja

Varga Judit megint fején találta a szöget
„Mindnyájan kikapcsolhatóvá válunk” – írta Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!