Irán szerint Trump ürügyet keres a háborúhoz

Irán jelezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felé, hogy ismét húszszázalékosra dúsított urán előállítására törekszik – közölte pénteken Twitteren Oroszország NAÜ-höz akkreditált nagykövete. Mihail Uljanov hozzátette, hogy Teherán szándékát Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója már tudatta a tagországokkal. Az ügynökségnek a Reuters hírügynökség birtokába jutott közleménye szerint mindazonáltal Irán nem közölte, mikortól növelné az urándúsítás szintjét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 02. 9:48
Iranian workers stand in front of Bushehr nuclear power plant, 1,200 km south of Tehran
Atomerőmű az iszlám köztársaságban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán a 2015-ben aláírt többhatalmi nukleáris megállapodás előtt már elérte ezt a szintet, jelenleg pedig már 4,5 százalékos tisztaságúra dúsított uránt, a szerződés által megengedett 3,67 százalék helyett.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta a szerződést, és visszaállította a síita állammal szemben hozott szankciókat.

Jóllehet, válaszul az iráni vezetés áthágta a szerződés több korlátozását, Teherán többször leszögezte: gyorsan vissza tudja állítani az atomalkuban foglalt állapotot, amennyiben az amerikai szankciókat feloldják.

Mindeközben pénteken Hosszein Szalami, az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka a Teheráni Egyetemen elmondott beszédében leszögezte, hogy országa teljes mértékben felkészült egy esetleges amerikai katonai művelet elhárítására.

Beszédében Szalami megemlékezett Kászim Szulejmániról, a Gárda kötelékébe tartozó, külföldi hadműveletekre szakosodott al-Kudsz elitegységének a parancsnokáról, akivel tavaly január 3-án amerikai dróncsapás végzett a bagdadi repülőtér mellett.

A héten Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter úgy vélte, Trump „ürügyet” keres ahhoz, hogy háborút indítson, utalva arra, hogy november végén felvonultatták az Arab(Perzsa)-öbölbe a Nimitz amerikai repülőgéphordozót, december 10-én pedig két B–52 amerikai bombázó repült át a térség felett egy, elsősorban Irán ellen irányuló erődemonstráció keretében.

Ahelyett, hogy az Egyesült Államokban az új koronavírus ellen küzdenének, Donald Trump és cinkosai milliárdokat pazarolnak arra, hogy B–52-ket röptessenek, és a mi térségünkbe küldjék az armadát” – írta Twitter-üzenetében Zaríf.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.