Ismét több száz illegális bevándorló érkezett a görög szigetekre

A görög közszolgálati rádió szerint az EU-török menekültügyi egyezmény 2016. márciusi hatálybalépése óta nem voltak ennyien a migránsok.

2019. 09. 24. 17:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak hétfőn 379 ember kelt át Törökországból a görög égei-tengeri szigetekre – közölte kedden a görög polgári védelmi minisztérium.

A szigeteken működő túlzsúfolt menekülttáborok tehermentesítésére az athéni kormány hétfőn 485 menedékkérőt szállítatott át a szárazföldre. Ennek ellenére mintegy 28 ezer illegális bevándorló tartózkodik jelenleg a görög szigeteken.

A görög közszolgálati rádió szerint az EU-török menekültügyi egyezmény 2016. márciusi hatálybalépése óta nem voltak ennyien.

A legsúlyosabb a helyzet a Leszbosz szigetén található Mória menekülttáborban. A tábor igazgatósága szerint a befogadottak száma meghaladta a 12 ezret, noha Móriát eredetileg háromezer ember ellátására tervezték. Leszbosz menekülttábora hétfőn bejelentette, hogy nem tud több embert befogadni, a sziget vezetése pedig rendkívüli ülést hívott össze. A móriai táborból pénteken kezdték visszafordítani az embereket, akiknek nagy része Törökországból érkezett a szigetre.

Számoszon sem jobb a helyzet, a 650 ember elszállásolására tervezett helyi menekültügyi központban több mint 5200 migráns tartózkodik.

Az elmúlt időszakban egyre többen érkeztek a görög partokhoz.

A júliusban hivatalba lépett új görög kormány azt ígérte, hogy felgyorsítja a menekültügyi eljárásokat és csökkenti a szigetekre nehezedő nyomást, Athén pedig egyúttal az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) segítségét kérte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.