Kovács Zoltán: A migráció miatt az EP-választás sorsdöntő lesz

Az Európába irányuló migráció miatt sorsdöntő lesz az unió és a kontinens életében a májusi európai parlamenti választás – jelentette ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnap este a svéd közszolgálati tévé Napirend című műsorában.

Forrás: MTI2019. 04. 01. 10:09
null
Kovács Zoltán szerint évtizedes hagyományt elevenítenek fel Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán egy olyan interjúban beszélt, amelyben őt és Stanislas Guerinit, a Köztársaság lendületben nevű francia kormánypárt párttitkárát kérdezte a műsorvezető, az ő válaszaikat állították egymással szembe. Ezt megelőzően a műsorban levetítettek egy interjút Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével, az európai szocialisták EP-választási csúcsjelöltjével.

Kovács Zoltán kijelentette, hogy az európai civilizáció alapja a kereszténység, ha nem is vallásilag, de kulturálisan, és „ha ezt valaki meg akarja változtatni, akkor Európa valami mássá alakul, mint ami az elmúlt néhány évtizedben volt”. Megjegyezte: a jelenlegi migrációs nyomás Európán a következő évtizedekben várhatóan fennmarad.

Azokkal a vádakkal kapcsolatban, hogy Magyarország megsérti az Európai Unió alapvető értékeit, az államtitkár kijelentette: „nincs lelkiismeret-furdalásunk ezekkel kapcsolatban, különösen nem kellett hogy legyen az utóbbi három évben, a migrációs válság kitörése óta, mert e vádak – még az Európai Parlament és az Európai Bizottság Magyarországgal szembeni eljárásai is – csupán politikai vélemények voltak, politikai boszorkányüldözés folyt, folyik Magyarország ellen.”

Kovács Zoltán elmondta, hogy Magyarország nem ért egyet Emmanuel Macron francia elnök erősebb Európáról szóló elképzeléseivel. Budapest szerint csak azokon a területeken kell erősíteni az integrációt, ahol erre van lehetőség, például prioritásnak kell lennie az európai határok megvédésének és az európai védelmi erők létrehozásának.

Stanislav Guerini szerint a mostani EP-választás „a végét jelentheti Európának, mert egyes erők Európán belül ezt akarják”.

Viszont „ha tovább akarjuk építeni Európát, akkor újra kell alapítanunk, és ezt tartalmazza Emmanuel Macron javaslata is: Európának újjá kell születnie” – jelentette ki.

A legfontosabb tét a választáson szerinte a klímaváltozás. „Ezt mondják a gyerekeink. Ez az egyetlen prioritás, amelyben minden erőnket egyesítenünk kell” – szögezte le.

A tömeges migrációval pedig csak „következetes európai módszerrel tudunk megbirkózni” – mondta. Ő is fontosnak nevezte az európai közös védelem megteremtését, de emellett a befektetést is a fejlett technológiákba.

Frans Timmermans kijelentette, hogy a mostani EP-választás a legfontosabb lesz az 1979-es első közvetlen voksolás óta: „küzdelem Európa lelkéért”.

Szerinte az a kérdés, hogy olyan Európa felé tartunk-e, amelyben félünk a tőlünk különbözőktől, és úgy gondoljuk, hogy falak vagy kerítések mögött biztonságban vagyunk.

Olyan Európa felé, amelyben lakói ellenségeket teremtenek a saját társadalmukban vagy a határ túloldalán – tette hozzá.

„Szerintem ez csak további konfrontációhoz és a fenntartható társadalom megteremtése lehetőségeinek elvesztéséhez vezet. Az ezeket képviselő reakciós erők ellen progresszív ötletekkel kell fellépnünk. Európa a kisebbségek kontinense, ha a biztonságunkat mások kizárásával akarjuk megteremteni, akkor elvesztjük a szabadságunkat, az alapvető európai értékeket” – jelentette ki.

A Magyarországgal szembeni kritikákkal kapcsolatban Timmermans kijelentette: „a magyarországi helyzet elszomorító”. Orbán Viktor miniszterelnök az utóbbi tíz évben nagyon sikeres volt az emberek félelmeinek kihasználásában. Orbán azt mondja, hogy a keresztény értékekért küzd, de közben hagyja, hogy a magyar hatóságok felügyelete alatt lévő menedékkérők éhezzenek. „Az európai keresztényeknek fel kellene háborodniuk amiatt, hogy valaki ily módon manipulálja az ideológiájukat” – szögezte le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.