Marine Le Pen: Háborúban áll az ország – reakciók a terrorra

Eric Delbecque biztonságpolitikai szakértő szerint a szalafizmus terjedése jelenti az igazi veszélyt.

Magyar Nemzet
2020. 10. 17. 15:58
MOHAMED prfta
Conflans Sainte-Honorine, 2020. október 17. Egy szülõ gyermekeivel lerója kegyeletét a Bois d'Aulne középiskolánál 2020. október 17-én, miután az elõzõ nap egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte az iskola történelemtanárát Párizs északnyugati elõvárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendõrök agyonlõtték. Korábban a tanár az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lefejeztek egy tanárt, amiért megmutatta a Charlie Hebdo-karikatúrákat. A barbárság elviselhetetlen szintjét értük el. Az iszlamizmus háborút hozott nekünk: erővel kell száműznünk az országunkból – közölte Marine Le Pen, a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés elnök asszonya.

– Az iszlamizmus nem szeparatizmus: a pusztítás eszköze, háború az elveink, a szabadságaink ellen, s mind az ellen, amely Franciaországot azzá teszi, ami. Mikor fogunk végre harcba szállni? – tette fel a kérdést François-Xavier Bellamy, a jobboldali Köztársaságiak európai parlamenti delegációvezetője.

Bejegyzésével a politikus Emmanuel Macron francia államfő két héttel ezelőtti beszédére utalt, amelyben az iszlám szélsőségességet iszlám szeparatizmusnak nevezte.

– Azokkal szemben, akik tönkre akarnak tenni bennünket, tönkre akarják tenni tanáraink véleménynyilvánításhoz való jogát, könyörteleneknek kell lennünk, s nem fordíthatjuk el a fejünket! – hangoztatta Valérie Pécresse, a Párizst is magába foglaló Île-de-France régió jobboldali elnök asszonya.

– Az iszlamista barbarizmus köztársaságunk egyik jelképét támadta meg: az iskolát. Ezek a terroristák el akarnak bennünket hallgattatni, térdre akarnak kényszeríteni bennünket. Tudják meg, nem fogunk meghajolni! Sosem tilthatják meg nekünk az olvasást, az írást, a rajzolást, a gondolkodást, a tanítást – közölte Xavier Bertrand, az észak-franciaországi Hauts-de-France régió elnöke.

– Az intolerancia újabb küszöböt lépett át, s úgy tűnik, mindent bevet, hogy terrort zúdítson az országunkra. Csakis a politikai erő elszántsága és mindnyájunk szolidaritása fogja legyőzni ezt a fasiszta ideológiát – közölte a 2015-ös terrortámadás áldozatául esett Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége.

Veszélyesen nő a szalafisták száma

Eric Delbecque biztonságpolitikai szakértő a Le Figaro napilapnak adott interjúban úgy vélte, a mostani támadásból is látszik, hogy a terrorizmus nem hagyta el Franciaországot. Szerinte komoly veszélyt jelent a radikális iszlamista ideológia, a szalafizmus, amely egyre inkább teret nyer az országban. A szalafizmus a világi államot elutasító és az iszlám jogrend, a saría alapján álló vallási mozgalom. A Le Parisien napilap 2018 májusában közölt cikke szerint míg 2004-ben ötezer francia állampolgár követte a szalafista tanokat, manapság már harminc- és ötvenezer közé tehető a számuk. – Egyesek (a szalafisták) a parancsuralmi rendszer bevezetését sürgetik, mások hajlandók bármilyen kompromisszumot kötni velük, ésszerűtlenül alkalmazkodni hozzájuk. München szelleme nem halt meg – utalt Eric Delbecque az 1938-as müncheni egyezményre, Adolf Hitler nyugati hatalmak általi kiengesztelésére. A szakértő szerint Franciaország ma ott tart, hogy a félelem légköre miatt ma már nem csupán nehézkessé vált a tanítás, de kifejezetten kockázatossá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.