Nem sérülhet a viszony Budapesttel

„Most kéne abbahagyni” — a dunaszerdahelyi futballklub, a DAC szurkolói szombaton a Zsolna elleni bajnoki mérkőzés második félidejében ezzel a felirattal üzentek a Most — Híd „himnusztörvényt” megszavazó parlamenti képviselőinek. A mérkőzésen természetesen sor került a magyar himnusz eléneklésére is. A pozsonyi parlament igyekszik megoldást találni a kialakult helyzetre.

Beke Beáta (Kassa)
2019. 04. 08. 9:45
Danko, Andrej
Budapest, 2018. március 2. Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke nyilatkozik a záródokumentum aláírása után a visegrádi országok házelnökeinek találkozóján és parlamenti bizottságainak konferenciáján a Parlament Delegációs termében 2018. március 2-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 27-ére, a Slovan Bratislava elleni bajnoki meccs idejére „7000 ­eurós közös himnuszéneklést és zászlózást” hirdettek meg a dunaszerdahelyi DAC labdarúgóklub szurkolói, miután szombaton a Zsolna elleni mérkőzésen elénekelték a magyar himnuszt, hogy így tiltakozzanak a nemrég elfogadott szlovák törvény ellen. Május 5-re a szlovák parlament elé is himnuszéneklés szerveződik, de három petíció is indult a törvény ellen. Az állami jelképekre vonatkozó jogszabály vonatkozó módosítását még március 27-én fogadta el a pozsonyi törvényhozás. A felháborodást a módosítás azon része váltotta ki, amely nyilvános rendezvényeken arra az esetre korlátozza a külföldi országok himnuszának éneklését, amikor a helyszínen az érintett ország hivatalos küldöttsége is jelen van. Az előírások megsértése esetén hétezer euróig terjedő bírság szabható ki.

A „himnusztörvény” kipattanását követően szinte versenyszerűen igyekeznek a szlovákiai politikusok és pártok is „megmenteni a magyar himnuszt”. A Most – Híd szlovák–magyar vegyes párt magyar parlamenti képviselői beismerték hibájukat, azonban nem úszták meg a DAC szurkolóinak bírálatát. Bastrnák Tibor, Vörös Péter, Vavrek István, Balódi László és Jakab Elemér elnézést kért a törvény megszavazásáért. Bastrnák Tibor, a Most – Híd frakcióvezetője szerint ­koalíciós partnerük, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) átverte őket. Az SNS vezetője, Andrej Danko házelnök (képünkön) azonban visszautasította a megtévesztés vádját.

„A koalíció meg fogja oldani az állami jelképekről szóló törvény körül kialakult problémát. A törvény értelmében kizárólag az állami ünnepeken, az emléknapokon, illetve az országos vagy helyi jelleggel bíró, fontos évfordulókon lenne tilos lejátszani vagy elénekelni egy másik ország himnuszát, és csak abban az esetben, ha nincs jelen az adott ország hivatalos küldöttsége” – mondta Danko, aki szerint a tilalom nem vonatkozott volna más napokra, illetve sportrendezvényekre sem. A házelnök kész tárgyalni a törvény módosításáról annak érdekében, hogy mindenki elégedett legyen, és ne sérüljön a szlovák–magyar viszony.

Bugár Béla, a Most – Híd elnöke kijelentette: „A törvénybe belekerült egy olyan rendelkezés is, amely nem való Európába és a 21. századba.” Elismerte, hogy a párt képviselői ezt nem vették észre, ezért szavazták meg a javaslatot. Bugár megállapodott Andrej Kiska államfővel, miszerint az megvétózza a törvényt, és a parlament újratárgyalja azt. A koalíciós partnerek is beleegyeztek, hogy kivegyék a más ország himnusza éneklését érintő részt.

Andrej Kiska a héten jelenti be, hogy visszautalja-e a parlamentnek újratárgyalásra az állami jelképekről szóló törvényt. Felkérte a kormánykoalíció ­képviselőit, hogy olvassák el, mire szavaznak. A törvényt az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás is bírálta, hangsúlyozva, hogy frakciójuk nem szavazta meg azt. Ondrej Dostál volt az egyetlen parlamenti képviselő, aki több hónapon keresztül figyelmeztetett a módosításra. „Bugár Béla úgy tesz, mintha nem vette volna észre az SNS javaslatát, és a Most – Híd képviselői véletlenül szavazták meg a javaslatot. Ha ők nem is vették észre a betiltását tartalmazó passzust, én 2019. február 6-i felszólalásomban figyelmeztettem erre. Ráadásul egy nappal azelőtt, hogy ők maguk is megszavazták első olvasatban” – írja Dostál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.