Növekszik az esetszám Kínában, zárlat alá helyeztek két várost

Kínának már 2020 tavaszán sikerült visszaszorítania a koronavírust, amely náluk jelent meg legelőször a világon. Az elmúlt napokban viszont rég nem látott esetszámokat rögzítettek az országban, ami aggodalomra ad okot, hiszen közeledik legnagyobb ünnepük, a holdújév.

Forrás: MTI, Al Jazeera2021. 01. 11. 15:00
null
Peking, 2020. május 15. Védõmaszkot viselõ utasok várakoznak egy pekingi buszmegállóban 2020. május 15-én. A kínai fõvárosban is megkezdték a koronavírus-járvány miatt bevezetett óvintézkedések feloldását. MTI/EPA/Roman Pilipej Fotó: Roman Pilipej
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem fél év után ismét magas a koronavírusos betegek száma Kínában – derül ki a helyi egészségügyi hatóságok mai jelentéséből.

Vasárnap összesen 103 új esetről számoltak be az országban, ami megközelíti a legutóbbi, július 30-i csúcsot.

A 85 új helyi esetből 82-t a Pekinget körülvevő Hopej tartományban azonosítottak, kettő Liaoning tartományában, egy pedig a fővárosban. Az országban továbbá 18, külföldről behozott koronavírusos esetet is azonosítottak – részletezi az Al Jazeera híroldal.

Az észak-kínai Hupej tartomány székhelyét, Sicsiacsuangot, valamint a tartomány egy másik városát, Hszingtajt még pénteken zárlat alá helyezték, mivel a két nagyvárosban fedezték fel a legtöbb új megbetegedést.

A két településen – ahol a lakosok száma együtt csaknem húszmillió – a hétvégén tömegesen tesztelték az embereket, amelynek során 384 személynek lett pozitív a koronavírustesztje.

Peking, 2021. január 8.
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek tesztelésre várnak egy pekingi kórház előtt
Fotó: MTI/EPA/Vu Hong

A karantén alá helyezett városok járványügyi intézkedéseihez tartozik, hogy a lakosok csak indokolt esetben hagyhatják el lakóhelyüket, a tömegközlekedést pedig felfüggesztették.

A tartomány Pekinghez közeli részeiről százezrek járnak át a fővárosba dolgozni, ám az új esetek felbukkanása miatt a Pekingbe vezető közutakat szigorúan ellenőrzik. A fővárosba beutazóknak 14 napon belül készült negatív vírusteszttel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek, továbbá a pekingi munkahelyük által kiadott munkáltatói igazolást és lakcímkártyát kell bemutatniuk ahhoz, hogy beengedjék őket a fővárosba – jelenti az MTI.

Si Csien, a tartomány járványügyi központja alá tartozó válságkezelési iroda vezetője kijelentette: a vírus terjedésének kockázata továbbra is fennáll, így a hatóságok folytatják a kontaktkutatást.

– Az új esetek során begyűjtött minták alapján megállapították, hogy Európából behurcolt vírus okozta a fertőzéseket Hopejben, és mivel a Kína más részein vett minták eltérők voltak, a tartományt sújtó járványhullám izolált incidensnek minősíthető

– hangoztatta Si.

Az Al Jazeera pekingi tudósítója szerint a hopeji eset az elmúlt hónapok legsúlyosabbja, és komoly aggodalmat okoz a kínai tisztségviselők körében a holdújév, vagyis az ország legfontosabb nemzeti ünnepének közeledtével.

A holdújév során emberek milliói utazgatnak országszerte, hogy az egyhetes ünnepet családjukkal tölthessék, így a vezetők elszántan próbálkoznak, hogy megfékezzék addigra a járvány kitörését, és visszaszorítsák az új eseteket.

Bár az idei esetszám nem összehasonlítható azzal a fertőzöttségi aránnyal, amit Kína 2020 elején tapasztalt, a helyi hatóságokat mégis a mostani járványhullám lassú kezelésével vádolják.

Az egészségügyi hatóságok már több alkalommal arra kérték a lakosságot, hogy kerüljék az utazást és a nagyobb létszámú összejöveteleket az idén február 12-re eső holdújévi ünnep alkalmából. Egy ingyenes oltási kampányban pedig azt tűzték ki célul, hogy február elejéig ötvenmillió, a fertőzés veszélyének különösen kitett embert oltanak be országszerte – közli az MTI.

Az országban a koronavírus-járvány kitörése óta összesen 87536 új megbetegedést azonosítottak, az elhunytak száma pedig 4634.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.