Összeroppan a svéd kormány a járványhelyzet alatt

Több mint ötezer halálos áldozattal járt a koronavírus-járvány Svédországban. Ez megtörte a szociáldemokrata kormány népszerűségét és teljesen felborította a politikai egyensúlyt.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 06. 25. 14:41
null
Forrás: V4NA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Páriaállamnak” nevezte a New York Times Svédországot, amiatt, hogy a koronavírus-járvány már több mint ötezer halálos áldozatot szedett az országban. Anders Tegnell állami járványügyi szakértő a P1 csatornán arról beszélt, hogy abban reménykedett, elkerülhető lesz a magas halálozási arány az idősek körében.

De a svéd kísérlet megbukott, és a halálozások száma drámaian növekedett, mondta Tegnell. Hozzátette, a vírus rengeteg idősotthonban elterjedt, túl sok ember veszítette életét, ezért nagyon szigorú intézkedésekre volt szükség, hogy stabilizálódjon a helyzet. „Bár jobban megvédhettük volna az időseket”, fogalmazott.

A járvány hatásait a kormány népszerűsége is megérezte, és az SVT friss elemzése szerint a járvány teljesen megváltoztatta a politikai erőviszonyokat. Mats Knutson politikai elemző rámutatott, hogy a szociáldemokrata kormány és a jobboldali Svéd Demokrata párt között eddig hatalmas távolság volt, viszont mára ez már csak tíz százalékpont. Knutson hozzáteszi, a nemzeti egységet elfújta a szél, a Szociáldemokrata Párt pedig, úgy tűnik, összeroppant.

Fotó: V4NA

Az SVT statisztikái szerint ha most lenne választás, a kormány csak relatív többséget tudna szerezni a parlamentben 30,6 százalékkal, a Mérsékelt liberál-konzervatív párt második helyen végezne 20,7 százalékkal és a jobboldali Svéd Demokraták lennének a harmadik legerősebb párt 18,4 százalékos támogatottsággal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.