Pénzt csalnak ki az adakozókból a terroristák Indonéziában

Terrorizmus-szakértők szerint a szélsőséges szervezetek így próbálják finanszírozni tevékenységüket.

MTI
2021. 06. 24. 11:09
A rebel fighter takes away a flag that belonged to Islamic State militants in Akhtarin village, after rebel fighters advanced in the area, in northern Aleppo Governorate
A terrorszervezet zászlaja egy szír fiatal vállán Fotó: Khalil Ashawi Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indonéziában a jótékonyságra szánt összegek jelentős hányada iszlamista terroristákhoz jut, akik rászorulóknak szánt adománykérésként pénzt csalnak ki a gyanútlan hívőktől – mondta el egy jó útra tért korábbi szélsőséges az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában csütörtökön. Kiderült az is, hogy összességében dollármilliós nagyságrendről van szó.

Khayrul Ghazali szerint a terroristaszervezetek tagjai a palesztin ügy, illetve rászorulók és árvák ürügyével járják a délkelet-ázsiai országot, ám a segíteni vágyók pénze egyebek közt a Jemmah Islamiyah (JI) kezébe kerül. Ez a szervezet volt a felelős a 2002-es, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő bali terrortámadásért is.

Az észak-szumátrai hatóságok korábban már az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetek csalásaira is fényt derítettek, és elmondták, hogy tudomásuk szerint ezzel finanszírozták fegyveresek Szíriába jutását is.

Korábban már az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetek csalásaira is fényt derítettek
Fotó: Reuters

Khayrul Ghazali azt mondta, hogy a pénz sokszor meggyilkolt vagy bebörtönzött harcosok családjához kerül, hozzátéve, hogy egy-egy – a helyi hatóságoknál bejegyzett – adománygyűjtő ládában félévenként körülbelül 350 dollár (több mint 102 ezer forint) gyűlik össze. A hatóságok tudomása szerint csak a JI több mint húszezer ilyen ládát tart fenn az országban.

Egy másik korábbi szélsőséges, Sofyan Tsauri az AFP-nek nyilatkozva úgy vélte, Indonéziában az emberek szívesen adnak pénzt jótékony célokra, sokszor akár 5000 rúpiát (körülbelül százezer forint) is, bár legtöbben nem tudják, hová kerül a pénzük.

Terrorizmus-szakértők rámutatnak arra, hogy az adományokkal és a hívők jóhiszeműségével való visszaélés nem új jelenség, ám úgy tűnik, a szélsőségesek az utóbbi években egyre gyakrabban igyekeznek ezen a módon finanszírozni a tevékenységüket. Ridwan Habib, az Indonéz Egyetem egyik kutatója hangsúlyozta, hogy a rászorulók valóban kapnak az összegyűlt adományokból, ám a pénz nagy része továbbra is a terroristák kezén marad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.