Róháni: Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal

Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal – közölte kedden Haszan Róháni iráni elnök Emmanuel Macron francia államfővel egy telefonbeszélgetés során a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint.

Forrás: MTI2019. 06. 25. 23:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Róháni azonban azt mondta Macronnak, hogy ha az Egyesült Államok ismét megsérti Irán területi vizeit és légterét, ahogyan azt iráni tisztségviselők szerint a múlt héten lelőtt amerikai drón tette, szembeszállnak vele.

A telefonbeszélgetés során az iráni elnök leszögezte: Irán nem fogja újratárgyalni a nukleáris programjáról szóló 2015-ös nemzetközi megállapodást.

Macron a térségbeli feszültség veszélyes mértékű fokozódásának elkerülése érdekében beszélt az iráni elnökkel – közölték az EFE spanyol hírügynökséggel források az Élysée-palotából. A francia elnöki hivatal szerint az államfő az elkövetkezendő napokban folytatja az iráni nukleáris kérdésről és a regionális válságokról szóló megbeszéléseket hivatali kollégáival, különösen a G20-csoport e héten esedékes csúcsértekezletén.

A feszültség folyamatosan nő Irán és az Egyesült Államok között azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018. május 8-án egyoldalúan kiléptette országát a nukleáris megállapodásból, és újra bevezette a korábban feloldott szankciókat Iránnal szemben. Napra pontosan egy évre rá Haszan Róháni iráni elnök bejelentette, hogy a továbbiakban országa korlátozza a megállapodásban vállalt egyes kötelezettségeit.

A két ország közötti feszültséget kiélezte a megnövekedett amerikai katonai jelenlét a Közel-Keleten, valamint az Ománi-öbölben nemrég történt incidens, amely során – eddig ismeretlen körülmények között – két tartályhajó megsérült nem messze az iráni partoktól. Washington egyértelműen Iránt tette felelőssé a történtekért, Teherán azonban határozottan tagadta a vádakat.

Az iráni légvédelem csütörtökön lelőtt egy amerikai drónt. Az incidenssel kapcsolatban az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy a drónt a Hormuzi-szoros fölött, nemzetközi légtérben lőtte le egy iráni föld-levegő rakéta. Teherán ezzel szemben többször leszögezte: a drón iráni légtérbe hatolt be, és a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött lőtték le.

Donald Trump amerikai elnök a múlt pénteken azt állította, hogy támadást tervezett Irán ellen az amerikai drón lelövése miatt, de ezt percekkel a csapásmérés előtt leállította a lehetséges halálos áldozatok miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.