Románia is Trump győzelmében érdekelt

A Fekete-tenger hangsúlyosabbá vált Washingtonban, Románia felkerült a katonai térképre.

POMPEO, Mike
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (j) fogadja román hivatali partnerét, Bogdan Aurescut a washingtoni külügyminisztériumban . Fotó: Yuri Gripas Forrás: MTI/AP/Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két héttel az amerikai elnökválasztás előtt Washingtonba látogatott Bogdan Aurescu román külügyminiszter. – Értékeltük a román–amerikai stratégiai partnerség jelentős eredményeit – nyilatkozta a bukaresti diplomácia vezetője, miután találkozott egyesült államokbeli kollégájával, Mike Pompeóval. Bár a román politikai vezetők kerülik az állásfoglalást azzal kapcsolatban, hogy az újrázásra készülő republikánus Donald Trump, vagy kihívója, a demokrata Joe Biden demokrata győzelmét tartják kívánatosnak Romániának, a fősodrú média pedig sötét képet fest a jelenlegi amerikai elnökről, a külügyminiszteri vizit, de egyes elemzői vélemények is világosan jelzik: Bukarest számára előnyösebb lenne Trump sikere.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (j) fogadja román hivatali partnerét, Bogdan Aurescut a washingtoni külügyminisztériumban.
Fotó: Yuri Gripas / MTI/AP/Reuters

Antonia Colibășanu a romániai Geopolitical Futures nevű intézet elemzője szerint az Egyesült Államok globális rendőr szerepének feladása és a stratégiai jelentésű régiókra való figyelem érezhető volt Bukarestben.

– A Fekete-tenger sokkal hangsúlyosabbá vált Washingtonban, ezzel pedig Románia felkerült Amerika stratégiai, katonai térképére.

Hozzátette: hangos támogatást kapott Washingtonból a Három Tenger Kezdeményezés. Az elemző kiemelte a jelenlegi amerikai adminisztráció által stratégiai szintre emelt gazdasági együttműködést, amely korábban egyszerűen nem létezett.

Nemrég hosszú távú atomenergetikai együttműködésről szóló elvi megállapodás született az Egyesült Államok és Románia között. Ennek keretében a cernavodăi atomerőműnél megépítendő reaktorok megépítése Románia történetének legnagyobb ipari beruházásának számít. A befektetéshez amerikai pénzintézetek bevonásával kötnek legalább hétmilliárd dolláros hitelszerződést. A román atomerőmű-bővítést az egyesült államokbeli AECOM vállalat fogja koordinálni egy bővebb észak-atlanti együttműködés keretében, amelybe kanadai és francia cégeket is bevonnak.

Nem mellékes, hogy Romániára is kiterjedt a Joe Biden volt amerikai alelnök kelet-európai ügyletei kapcsán kirobbant kampánybotrány: a Fox News számolt be arról, hogy a demokrata elnökjelölt fia egy korrupció miatt elítélt román üzletemberrel, Gabriel Popoviciuval működött együtt, annak tanácsadójaként is tevékenykedett. Popoviciut ingatlanügyletei miatt két évvel ezelőtt hét év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.