Szexuális zaklatásba bukhat bele a New York-i kormányzó

Andrew Cuomót a demokraták több tagja, többek közt Biden is lemondásra szólította fel.

Mártonffy Attila
2021. 08. 04. 12:48
Cuomo, Andrew
New York, 2020. március 27. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója (j) sajtótájékoztatót tart a New Yorkban 2020. március 27-én. Az új típusú koronavírus rendkívül gyors terjedése miatt Donald Trump amerikai elnök katasztrófa sújtotta területté nyilvánította New York államot, és elrendelte a szövetségi segítségnyújtást a keleti parti tagállamnak. Az Egyesült Államokban 93 ezer fölé emelkedett a fertõzöttek száma, a járványban eddig 1382-en vesztették életüket. MTI/EPA/Peter Foley Fotó: Peter Foley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután egy hónapokig tartó alapos vizsgálat igazolta a szexuális zaklatási vádakat New York állam demokrata párti kormányzója ellen, demokrata politikusok ismételten Andrew Cuomo lemondását követelték. Letitia James állami főügyész az általa vezetett független vizsgálat részleteit ismertetve közölte:

a kormányzó több nőt is szexuálisan zaklatott, köztük olyanokat, akik a politikus irodájában dolgoztak, és ezzel egyaránt megsértette a szövetségi és a tagállami törvényeket.

A zaklatási vádak mellett azt is felrótták Cuomónak, hogy „ellenséges és mérgező” munkahelyi légkört teremtett. James irodája Anne Clark és Joon Kim ügyvédeket kérte fel, hogy folytassák le a vizsgálatot. A főügyész tájékoztatása szerint az ügyvédek a vizsgálat során 179 emberrel beszéltek, köztük 11 panaszosnak igazolták kétséget kizáróan az állításait. Az ügyvédek 74 ezer bizonyítékot vizsgáltak meg, köztük dokumentumokat, e-maileket, hangfájlokat és fotókat, a megállapításokat 85 oldalas jelentésben foglalták össze.

– A független vizsgálat megállapította, hogy Cuomo kormányzó szexuálisan zaklatott több, köztük számos fiatal nőt nem kívánt érintésekkel, fogdosással, csókokkal, ölelésekkel és illetlen megjegyzésekkel

– részletezte a nyomozás eredményeit a főügyész.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója sajtótájékoztatót tart New Yorkban 2020. március 27-én.
MTI/EPA/Peter Foley

A kormányzó a kezdetektől tagadta az ellene felhozott vádakat, de korábban elnézést kért, ha – mint ahogyan az MTI szerint fogalmazott – akaratlanul kellemetlen helyzetbe hozott néhány nőt. – Soha senkit nem érintettem meg illetlenül, és nem tettem illetlen szexuális lépéseket. 63 éves vagyok, az egész felnőtt életemet a nyilvánosság előtt éltem. Ez nem én vagyok, és soha nem is voltam ilyen – fogalmazott videóüzenetében a kormányzó, hozzátéve, továbbra sem mond le pozíciójáról. A vizsgálat eredményének keddi közzététele után a demokrata politikusok igyekeztek elhatárolódni Cuomótól. Charles Schumer, a szenátus többségi, demokrata párti vezetője és Kirsten Gillibrand New York-i demokrata szenátor mélységesen nyugtalanítónak, helytelennek és teljesen elfogadhatatlannak nevezte a vizsgálat eredményeit. – Egyetlen választott tisztségviselő sem áll a törvény felett. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a kormányzónak le kell mondania – fogalmaztak közös nyilatkozatukban.

– Igazságot kell szolgáltatni. Cuomo kormányzónak le kell mondania, és azonnal őrizetbe kell venni

– nyilvánította ki véleményét Elise Stefanik, New York állam republikánus képviselője is.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke, aki régóta jó kapcsolatokat ápol a Cuomo családdal, ugyancsak lemondásra szólította fel a kormányzót. Bill de Blasio, New York város polgármestere szintén csatlakozott kórushoz, Joe Biden elnök hasonló értelmű megnyilvánulása pedig a CNN amerikai hírtelevízió szerint annak a végső jele, hogy a demokrata politikusok tartsák magukat távol Cuomótól. Biden ugyanakkor nem volt hajlandó további esetleges lépésekről – alkotmányos elmozdítás, bűnvádi eljárás kezdeményezése – nyilatkozni.

Ennek oka az lehet, hogy ez esetben megpiszkálhatják az elnök korábbi, feltételezett zaklatási ügyeit is

– írta a Russia Today orosz hírportál.

A kérdés immáron az, hogy a párttársaival dacoló Cuomo túléli-e a vádakat most, hogy eltűnnek körüle politikai szövetségesei, s ez erősen kétségessé teszi, sikerül-e negyedszer is beleülnie a kormányzói székbe a jövő évi választásokon, amennyiben indul. Többek között olyan ellenfelekkel kell megküzdenie, mint maga a főállamügyész, Letitia James, aki korábban szövetségese volt Cuomónak. A kormányzó elleni vizsgálat következményei még nem világosak. James az eredményeket ismertető sajtókonferencián ugyanakkor megismételte, hogy a nyomozás polgári jellegű volt, s hivatalból nem fogja követni bűnügyi eljárás. A vizsgálatban részt vevő tisztviselők viszont hangsúlyozták, hogy Cuomo állami és szövetségi törvényeket is sértett. Anne Clark ügyvéd pedig meglebegtette egy lehetséges polgári peres eljárás indítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.