Újra nekifutnak a ciprusi kérdés rendezésének

Az ENSZ főtitkára Genfben kezdett tárgyalásokat a ciprusi görög és a ciprusi török elnökkel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 27. 20:33
GUTERRES, Antnio
Nicosia, 2021. április 26. Két ember áll egy elhagyatott katonai õrállásál Ciprus megosztott fõvárosában, Nicosiában 2021. április 24-án. Antonio Guterres ENSZ-fõtitkár görög és török vezetõk között folytatandó informális megbeszélésnek ad otthont Genfben április 27-29-ig. A találkozás célja az újraegyesítési tárgyalások elindítása. MTI/AP/Petros Karadjias Fotó: Petros Karadjias
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

António Guterres ENSZ-főtitkár realisztikus elvárásokat fűz a ciprusi kérdés rendezését szolgáló, kedden Genfben kezdődött megbeszélésekhez – közölte szóvivője, Stéphane Dujarric. Guterres a megosztott szigeten kialakult helyzet rendezésének lehetőségeit próbálja kipuhatolni, miután az utóbbi ötven évben számtalan kísérlet zátonyra futott. Az ENSZ-főtitkár személyesen kíván találkozni a ciprusi görög és a ciprusi török elnökkel. Dujarric kiemelte, hogy az ENSZ-főtitkár már hosszabb ideje foglalkozik a problémával, ezért realista a megbeszéléseket illetően.

Két ember áll egy elhagyatott katonai őrállásnál Ciprus megosztott fővárosában, Nicosiában 2021. április 24-én
Fotó: MTI/AP/Petros Karadjias

A háromnapos informális egyeztetéseken Níkosz Anasztasziádisz ciprusi elnök mellett részt vesz a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője, Ersin Tatar. Jelen lesznek Görögország, Törökország és Nagy-Britannia külügyminiszterei is. Dujarric szerint Guterres ki akarja deríteni, hogy a felek közös nevezőre tudnak-e jutni Ciprus jövőjét illetően. A megbeszélések kedden kétoldalú találkozóval kezdődtek, szerdán pedig együttes ülésen találkoznának a felek.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot kizárólag Ankara ismeri el. Törökország körülbelül 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béketárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre. A sziget újraegyesítésére szolgáló javaslatok között szerepel egy két tagállamból álló szövetségi állam erős központi kormányzattal. A görög ciprióták támogatják ezt a felvetést, a törökök ugyanakkor kitartanak a kétállami megoldás mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.