Újra terítéken a Matovič-kormány bukása

Tovább mélyült a szlovák kormányválság, miután a minap távozásra szólította fel Igor Matovič szlovák kormányfőt a négypárti szlovák kormánykoalíció egyik kisebb pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS). Azt egyelőre lehetetlen megjósolni, hová vezet majd az orosz Sputnyik V vásárlása miatt a koalícióban keletkezett feszültség, a legvalószínűbb forgatókönyvek szerint azonban az sem kizárt, hogy Matovič bizalmatlansági szavazást kér maga ellen, s ezzel Zuzana Čaputová köztársasági elnök kezébe adja a megoldás kulcsát.

Slovakia Russia Coronavirus Vaccine
6476340 01.03.2021 In this handout video grab released by the Press service of the "Ordinary People" party, Prime Minister of Slovakia Igor Matovic, in center, is seen during the first deliveries of the Russian coronavirus vaccine Sputnik V in the airport of Kosice, Slovakia. Editorial use only, no archive, no commercial use. Press service of the "Ordinary People" party (Photo by Press service of the "Ordinary P / Sputnik via AFP) Fotó: Sputnik via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen a múlt hét végéig úgy tűnt, a szlovák kormányválság hamarabb véget érhet, mint ahogy elkezdődött volna, az orosz vakcinák beszerzése körüli vitától ugyanis valószínűleg még az érintett politikusok sem várták, hogy saját kabinetjük bukásának ágyaznak meg. Marek Krajčí egészségügyi miniszter lemondásával ezért sokan azt hitték, folytatódhat tovább Igor Matovič kormányzása, csakhogy alig néhány órával azután, hogy a koalíciós pártok megegyeztek a folytatás részleteiről, azaz, hogy Krajčí távozásáról, a miniszterelnök közölte a sajtó képviselőivel:

azt szeretné, ha minisztere legalább addig megtarthatná pozícióját, amíg el nem indul az orosz Szputnyik V-vel való oltás Szlovákiában.

Nehéz meghatározni, mi lehetett a kormányfő szándéka, mindenesetre ezzel az előre nem egyeztetett feltétellel annyira felbőszítette koalíciós ellenlábasait, az SaS és a Za ľudí pártokat, hogy azok néhány órán belül közölték, mégsincs megegyezés.

Hétfőn aztán a kormányon belüli ellenzék legerősebb embere, az SaS-elnök Richard Sulík ultimátumot adott Matovičnak. Közölte, a kormányfő vagy lemond, és ez esetben ő maga is távozik a Szlovákiában hagyományosan az egyik legfontosabb minisztériumként kezelt gazdasági tárca éléről, vagy az SaS kilép a koalícióból. Jóval visszafogottabban nyilatkozott Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke. Hiába próbálkoztak, az újságírók nem tudták kimondatni vele az ultimátum szót, bár egy vasárnapi tévévitában Remišová közölte: az országnak az lenne a legjobb, ha Matovič és Sulík is távozna. Hogy mi jön ezután, nehéz megmondani. Richard Sulík például arról beszélt:

azzal, hogy az SaS távozik a kormányból, a koalícióból még nem feltétlenül kell távoznia.

Hogy ez alatt mit ért a pártelnök, azt csak találgatni lehet, a bizonytalanságot ráadásul az is fokozza, hogy sem Igor Matovič, sem a negyedik koalíciós párt, az eddig a miniszterelnök mellett következetesen kiálló Sme Rodina elnöke, Boris Kollár nem nyilatkozott Sulík ultimátumával kapcsolatban, bár sokatmondó lehet, hogy Kollárék egyik tárcavezetője, a szociális ügyekért felelős Milan Krajniak hétfő este váratlanul lemondott.

Egyértelmű válasz arra, mi lesz a koalíció sorsa, tehát nincs. Forgatókönyv viszont több is akad. Ha Matovič lemond, a négy koalíciós párt szinte biztosan meg tud egyezni, tehát más miniszterelnökkel, de folytatódhat a kormányzás. Hasonlóra került sor például Robert Fico 2018-as lemondását követően, amikor az újságíró-gyilkosságok miatt alaposan besározódott miniszterelnök Peter Pellegrininek adta át a stafétabotot.

Az is elképzelhető, hogy mindkét „renitenskedő” párt távozik. Ez esetben 70 képviselővel, kisebbségben tovább kormányozhat az OĽaNO és a Sme Rodina. Bár a magyar parlamentarizmus történetében ez szokatlan jelenség, Szlovákiában nem az. A jobbközép Dzurinda-kormány 2003 és 2006 között három évig kisebbségből irányította az országot, volt ugyanis néhány ellenzéki képviselő, aki rendszeresen vele szavazott. Erre most valószínűleg nem fog sor kerülni, ugyanis ha a két távozó párt az ellenzékkel szavaz, bizalmatlansági okokra hivatkozva simán megbuktatják a kabinetet, így előre hozott választások jöhetnek. Sulík egyelőre azt mondja, ezt szeretnék elkerülni, nem akarnak előre hozott választást.

Talán a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Igor Matovič bizalmatlansági szavazást kér maga ellen, amelyet szinte biztosan elveszít, amennyiben viszont ügyesen kommunikálja saját bukását, akár politikai tőkét is kovácsolhat az egészből.

Ha a kabinetet bizalmatlanság miatt leváltják, a köztársasági elnök, Zuzana Čaputová ideiglenesen azonnal újra megbízhatja Igor Matovičot, hiszen az ország nem maradhat kormány nélkül. Ebben az esetben Čaputová szerepe értékelődne fel, hiszen a „béna kacsaként” funkcionáló kormány jogköre alaposan beszűkülne, a köztársasági elnöké azonban megerősödne, ő bízhatná meg az új miniszterelnököt is.

Van még egy érdekes, ám egyelőre igen valószínűtlennek tűnő lehetőség. Amennyiben a legkisebb koalíciós párt, a stabilan parlamenten kívül mért Za ľudí megriad az utolsó pillanatban, és nem áll bele a konfliktusba, csak az SaS politikusai távoznak a kormányból. Ezzel a koalíció elveszítené ugyan alkotmányos többségét (ez a szlovák törvények szerint három ötödös többség, azaz 90 képviselő), de a 150 fős szlovák törvényhozásban így is megmaradna az egyszerű többségük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.