Van maszk, hidegháborús készleteikből élnek a finnek

Finnország hosszú és viharos kapcsolatra tekinthet vissza Oroszországgal az elmúlt évszázadokban.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 09. 6:54
The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Vantaa
Workers wearing protective clothing are seen, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues, in Vantaa, Finland April 1, 2020. Markku Ulander/Lehtikuva/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. FINLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN FINLAND. - RC2SVF9EUA23 Fotó: Lehtikuva Lehtikuva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hidegháború már bő harminc éve véget ért, de Finnország azután sem hagyott fel a stratégiai eszközök és nyersanyagok felhalmozásával – ellentétben a szomszédaival. A Covid-19-járvány idején Helsinki semmiben nem szenved hiányt, miközben világszerte kifogytak a szájmaszkokból, védőfelszerelésekből és egyéb orvosi eszközökből. A finn szociális politikáért és egészségügyért felelős miniszter, Aino-Kaisa Pekonen szerint az országnak mindene megvan, és biztonsággal el tudják látni a lakosságot. Az, hogy Finnországnak ilyen készletei vannak, nem véletlen: mindez az Oroszországgal szembeni potenciális konfliktusra való gondos felkészülés eredménye.

Finnország hosszú és viharos kapcsolatra tekinthet vissza Oroszországgal az elmúlt néhány évszázadban. Az eddigi utolsó nagy orosz (szovjet)-finn háború 1939-ben volt: a kis ország hónapokig ellenállt a világ legnagyobb államának, és bár területeinek mintegy tizedét végleg elveszítette, de megőrizhette a függetlenségét. A hidegháború időszakában végig feszült volt a viszony Moszkvával, de a szuverenitásuk megőrzése érdekében a finnek lemondtak a tagságról a nyugati katonai blokkban, és azóta sem lettek tagjai a NATO-nak.

Az Oroszország felőli agressziótól tartva Finnország aktívan készült a háborúra, és a meghozott rendeleteknek megfelelően nagy készleteket halmozott fel stratégiai eszközökből és felszerelésekből. Nem ők voltak az egyetlenek: a korban hasonlóan cselekedett Norvégia, Dánia és Svédország is, míg azonban a skandináv országok a hidegháború lezárásával és a Szovjetunió összeomlásával felhagytak a stratégiai felhalmozással, Helsinki folytatta. Az orvosi eszközök mellett a finnek jelentős készleteket képeztek gabonafélékből, olajokból és különböző nyersanyagokból is. Amikor megérkezett a járvány, éppen ezekhez a készletekhez nyúlhattak, amit a kormány március közepén hozott rendelete tett lehetővé.

– Finnország az északi országok apokalipszisvárója, amely mindig készen áll egy nagy katasztrófára vagy éppen a III. világháborúra – nyilatkozta a The New York Timesnak Magnus Håkenstad, a Védelmi Kutatások Norvégiai Intézetének munkatársa. Finnországban tegnapig mintegy 2500 koronavírus-fertőzést regisztráltak, miközben a halálozások száma alacsony, 34 fő. Európa legtöbb államához hasonlóan Finnország is lezárta a határait, korlátozta az állampolgárok mozgását és rendkívüli állapotot hirdetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.