Von der Leyen eddigi bizonyítványa szorgalomból jeles

Az Európai Bizottság hivatalosan egy évvel ezelőtt kezdte meg munkáját, amit az elmúlt hónapokban leginkább a járványkezelés és az eredetileg kijelölt célok megvalósítása közötti egyensúlyozás jellemzett. Noha Ursula von der Leyen – a testület első női elnöke – fiatalos arc az elnöki poszton, uniós források szerint a generációs szakadékot ő is nehezen ugorja meg, balos programjai pedig az Európai Néppártban sem teszik éppen közönségkedvenccé.

2020. 12. 01. 11:11
null
A huszonhét uniós biztos egy éve már, hogy munkába állt Fotó: Vincent Kessler Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve már, hogy lezárult az uniós tisztújítás, és – kis időbeli csúszással – elfoglalta helyét az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság. Az unió előkészítő és végrehajtó szerve kihívásokkal teli évet tudhat maga mögött: a koronavírus-járvány ugyanis jócskán átrajzolta a testület munkaprogramját.

A hivatalos első születésnapon a tervek szerint a német politikus asszony nem is áll kamerák elé, az EB inkább egy infografikával és sajtóközleménnyel emlékezett meg a december elsejei dátumról.

(A teljes képhez tartozik, hogy Von der Leyen hagyományos évértékelő beszédét már szeptember közepén elmondta – a szerk.)

A huszonhét uniós biztos egy éve már, hogy munkába állt
Fotó: Reuters/Vincent Kessler

A baloldali szavazóknak kedvező program

Az elmúlt év feladatainak legjelentősebbike is a koronavírushoz kapcsolódott: a bizottságnak gondoskodnia kellett a járvány miatti mentőalap jogalkotásának elindításáról, amit az EU következő hétéves költségvetésébe építettek be. Ismert, hogy lényegében ma is megoldatlan a kihívás: Magyarország és Lengyelország blokkolják a csomag végrehajtását, ám ez mit sem von le abból, hogy az EB elvégezte a saját feladatát, jogszabályalkotást kezdeményezett a kérdésben. A másik jelenleg is megoldatlan ügy, amely Von der Leyen örökségét meghatározhatja, a brexit: az Egyesült Királysággal tartó tárgyalások e sorok írásakor is zajlanak, pedig a brit kilépést követő átmeneti időszakból összesen egy hónap maradt hátra.

Jellemző egyébként az elmúlt egy év munkájára, hogy az EB a koronavírus orvoslása mellett sem engedett az eredeti tervekből, miszerint zöld és digitális, a friss geopolitikai kihívásoknak megfelelő arculatot akar kiépíteni magának. Meghirdették irányadó programként az európai klímasemlegességet célzó zöld megállapodást, az átdolgozott ipari stratégiát, illetve a körkörös gazdaságot célba vevő cselekvési tervet is.

Tizenkét hónap elteltével is kérdéses ugyanakkor, hogy a generációs szakadékot mennyire tudja megugrani a látványosan fiatalos elnöki imázst építő Von der Leyen. Bizottsági források lapunknak Brüsszelben arról beszéltek: az intézmény berkeiben is kíváncsian várják, hogyan sül el ez a kísérlet. Forrásunk szerint fontos szempont továbbá, hogy az elnöknőnek saját pártcsaládjával, az Európai Néppárttal sem felhőtlen a viszonya: noha a párt maga is egyre balosabb politikát folytat, a bizottsági programok java egyértelműen inkább a balliberális polgárok megnyerésére hivatott.

Utóbbi a hazai sajtóban is látványosan köszönt vissza a közelmúltban: legyen szó a bizottság éves jogállamisági jelentéseiről, a frissen meghirdetett LMBTQ-stratégiáról, a migránsok integrációját célzó, szintén új keletű cselekvési tervről, vagy a migrációs reformcsomagról. Nem mellékes, hogy ezek leginkább a konzervatív kormányok részéről ütköztek ellenállásba.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly augusztusban járt első alkalommal hivatalos látogatáson Ursula von der Leyennél Brüsszelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Karakteres biztosok kellenek

Uniós berkekben az a vélekedés is általánosnak tűnik, hogy a huszonhét bizottsági tag közül jelenleg a szocialisták és liberálisok befolyása a nagyobb, ők azok, akik a biztosi testületben agresszívabb politikát folytatnak. Egy néppárti tisztviselő szerint

Frans Timmermans noha nincs annyira előtérben, mint az előző bizottsági ciklusban jogállamisági biztosként volt, a testület első alelnökeként most is hasonlóan nagy a mozgástere. – Irányító típus, ezzel pedig az elnök asszony látványosan nem tud mit kezdeni –

mondta forrásunk.

Ursula von der Leyen a biztosi kollégium összeállításakor egyébként a női-férfi arányok mellett a tagok politikai hovatartozását is patikamérlegen mérte ki. Az EB-ben így összesen tíz néppárti, kilenc szocialista, illetve hat liberális hátterű politikus foglal helyet. (Egy függetlennek titulált és egy, a jobboldali Konzervatívok és Reformerek pártcsaládhoz tartozó biztos is van – a szerk.)

A sors iróniája, hogy az elmúlt egy évben épp az egyik néppárti biztost kellett lecserélni: emlékezetes, hogy az ír Phil Hogan vétett a járványügyi előírások ellen, és a kialakult botrány nyomán kellett elhagynia a kereskedelempolitikai biztosi posztot. A helyére szintén EPP-s biztost delegáltak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.