Washington azt kérte az ENSZ BT-től, hogy foglalkozzék az észak-koreai provokációkkal

Az Egyesült Államok azt kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy szerdai ülésén foglalkozzon „az észak-koreai provokációkkal” – jelentette be hétfőn az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Forrás: MTI2019. 12. 10. 7:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium álláspontja szerint „a nemrégiben végrehajtott rakétakísérletek” az észak-koreai provokációk „megsokszorozódását” jelentik.

„A Koreai-félszigeten nemrégiben tapasztalt fejlemények miatt Washington a héten vitát kezdeményez Észak-Koreáról” – mondta a szóvivő.

Washington ugyanakkor hétfőn megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvitassák az észak-koreai emberi jogi helyzetet. A 15 tagú BT európai tagjai – köztük az Egyesült Királyság és Németország – kedden szerették volna napirendre tűzni a kérdést, de az Egyesült Államok, amely a testület soros elnöke, nem szavazta meg, így nem lett meg a szükséges számú voks.

Richard Gowan, a Nemzetközi Válságcsoport nevű agytröszt egyik ENSZ-szakértője New Yorkban újságíróknak azt mondta: az amerikai kormányzat nem akarja elveszíteni az esélyt az Észak-Koreával tervezett nukleáris megállapodás megkötésére.

Kim Szong, Észak-Korea ENSZ-nagykövete a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy a BT bárminemű vitáját országa emberi jogi helyzetéről Phenjan provokációként és az Egyesült Államok „ellenséges magatartásának újabb jeleként” értékelné. Az ENSZ-nagykövet viszont szombaton bejelentette azt is, hogy a nukleáris leszerelés már nem szerepel a Phenjan és Washington közötti tárgyalások napirendjén, és nincs többé szükség hosszas megbeszélésekre sem a két ország között.

Észak-Korea szintén szombaton jelentette be, hogy „nagyon jelentős” rakétakísérletet hajtott végre. Erre Donald Trump amerikai elnök vasárnap a Twitteren reagált, azt írva, hogy az észak-koreai vezető mindent elveszíthet, ha ellenséges magatartást tanúsít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.