Tévéjáték készül a Déryné ifjasszony című előadásból

A Déryné program újabb mérföldkőhöz érkezett: a Vidnyánszky Attila által jegyzett Déryné ifjasszony című Herczeg Ferenc-előadásból különleges látványvilágú filmet forgatnak nemzetközi produkciókhoz mérhető stábbal és technikai háttérrel – derült ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.  

Magyar Nemzet
2021. 04. 29. 12:00
null
Fotó: Majnik Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Déryné program egyik alappilléreként megalakult Déryné Társulat olyan klasszikus, nagyobb arányban magyar szerzők műveit viszi színre, melyek az érték és az élmény határmezsgyéjén fogalmazzák meg a mai világ számára mértékadó gondolatvilágukat. 2020 szeptemberében mutatták be a Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony című előadást, amely a vándorszínészet hőskorába, a magyar nyelvű színjátszás születésének reményekkel és sikerekkel, nélkülözéssel és küzdelmekkel teli világába kalauzol.

A Déryné program egyik fontos célkitűzése, hogy saját produkciói a jelenhez alkalmazkodva, izgalmas és innovatív formában fogalmazódjanak meg. Ezért az alkotóközösség Déryné ifjassszony című előadásának filmre vitelével új csatornán keresztül igyekszik minél szélesebb körnek elérhetővé tenni Herczeg Ferenc művét – fogalmaznak a közleményben.

A darab a vándorszínészet hőskorába kalauzol
Fotó: Majnik Zsolt

Kis Domonkos Márk Jászai Mari-díjas színművész, a Déryné program igazgatója a program zászlóshajójának nevezi az előadást, amely egyszerre fogalmazza meg költőien a program misszióját, valamint tiszteleg a névadója és a magyar színjátszás hőskora előtt.

A közleményben idézik a rendező szavait is: „Déryné a kőszínház előtti világ legnagyobb magyar színésznője. Abban a hőskorban, amikor a magyar színházi élet megerősödött, intézményesült, amikor színházak sokasága alakult meg, Dérynének csodálatos, hittel és küldetéstudattal teli szerepe volt, amit messzemenőkig következetesen képviselt” – nyilatkozta Vidnyánszky Attila.

A Déryné ifjasszony a Déryné program zászlóshajója
Fotó: Majnik Zsolt

A színpadi adaptációhoz hasonlóan a Jászai Mari-díjas Tarpai Viktória alakítja a címszerepet, partnerei Janka Barnabás, Szemerédi Bernadett, Széplaky Géza, Fabók Mariann, Horváth Márk, Dánielfy Gergő, Vas Judit Gigi, Havasi Péter, Turi Bálint, Losonczi Kata, Dányi Krisztián, Ivaskovics Viktor, Habodász István, Kárpáti Barnabás és Gulyás Gabriella. A produkció vezető operatőre Tóth Zsolt, fővilágosítója Szucsik József, vezető hangmérnöke pedig Pongrácz Péter Huba. A Déryné ifjasszony című tévéjáték producere Kis Domonkos Márk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.