Szenvedélye az irodalom, szenvedélye a politika

Bayer Zsolttal készített interjút az Olvasat.hu-n Kovács katáng Ferenc, a publicista Rezeda Kázmér utazásai című kötetének megjelenése kapcsán.

Forrás: olvasat.hu2022. 02. 11. 12:52
Bayer Zsolt szerint a kötet is bizonyítja, hogy a Soros-terv igenis létezik Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy gondoltam, ezeknek a tárcanovelláknak jót tesz majd, ha nem lehet tudni, ki írta őket – magyarázta Bayer Zsolt, miért álnéven publikálta novelláit, mint elárulta: már kisregényt is írt álnéven, éppen ezért, mert tudni akarta, milyen a fogadtatása, ha pusztán esztétikai alapon ítélik meg, s nem gyűlölt vagy rajongott publiciszta alkotásaként. 

– Miért éppen ő? – így a kérdésre, miért Rezeda Kázmér néven jelentette meg az írásokat. – Mert az egyik ikonikus Krúdy-alak. 

Krúdy pedig az egyik mániám, mesterem, az egész ifjúságom és kamaszkorom és az első szerelem, s ha nem Rezeda Kázmér, akkor Szindbád lett volna.

– Szenvedélyem az irodalom, akár olvasóként, akár irodalmárként nézem. 

Fotó: olvasat.hu

De – sajnos? – szenvedélyem a politika is.  

Fideszt alapítottunk, és eldőlt, hogy ez az életem része lesz – fejtegette Bayer Zsolt, miféle szenvedélyek irányítják életét, majd megemlékezett családjáról, lévén a könyvet egyik gyermeke illusztrálta.

– Egyszerű és csodálatos családok állnak mögöttem, apai s anyai részről egyaránt. 

Mindenféle vér van bennem, magyar alig. Teljesen természetes tehát, hogy Benedek Elek fiához írt intelmeit figyelembe véve, „vad magyar” lettem…  

A fiaim a nagy csoda az életemben, mindegyik az, s mindegyik másképpen. A legidősebb külföldön, Lengyelországban járt egyetemre, ő eltávolodott mostanában, Bendegúz, a legkisebb most kezdte a jogot, Marci fiam pedig grafikusnak tanul, végzős, talán ő örökölte apja „művészi vénáját”. 

És dagad a keblem a büszkeségtől, ha első közös munkánkra, a Rezeda-kötetre nézek.

Szenvedélye a politika (is), elkezdődött a kampány, s közeledik egy újabb békemenet...

– Minden egyes békemenet ugyanazt az érzést kelti bennem, ahogy magam mögé nézve megpróbálom feldolgozni a látványt: 

ez nem lehet igaz, ez egy álom, egy csoda, hogy néhányunk hívására ennyi ember jön,

mert fontosnak érzi, hogy ott legyen, együtt legyünk, és megmutassuk országnak-világnak: bennünket egész egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagyni. És aki mégis megpróbálná, nagyon nagy hibát követ el… Március 15-e adja magát időpontnak, ráadásul az már a választás előtti utolsó nekiveselkedés, és 

ez a választás tényleg sorsdöntő lesz, vagyis minden adott ahhoz, hogy kimenjünk az utcára, és megmutassuk a szeretet és összefogás erejét

– fogalmazott Bayer Zsolt az Olvasatnak adott interjúban, amely ITT olvasható.

Rezeda Kázmér néhány utazásáról ITT, ITT és ITT kaphatnak ízelítőt.

Borítókép: Bayer Zsolt (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.