Régen minden másképpen volt – gondolta magában Rezeda Kázmér, és valóban… „Mit jelent, ha áll a folyó / Mit jelent, ha sima a tó / Mit jelent, ha áll a szél / Azt, hogy már nem él”
– Egykoron ez volt az ifjúság örökkévalóságának illúziója, és persze a spleen, ó, az a drága, édes spleen, Byron, Baudelaire és Puskin úgy járkáltak át az életünkön, mint huzat a házon, persze, a kamasz azért oly életunt s világgyűlölő, mert abban az illúzióban él, hogy az élet örök.
S a mi spleenünk ráadásul nyakon volt öntve szájszagú, virsliujjú kommunizmussal, így aztán elmondhattuk volna, ha tudtuk volna, hogy Byron, Baudelaire és Puskin az égvilágon semmit sem tudott a spleenről…
Mindeközben Rezeda Kázmér elégedett szemlét tartott az összekészített hozzávalók között, s a fokhagymával kezdte. Valamiért mindig azzal kezdte. S megtanulta egyszer, hogy ha a konyhapulton vagy a vágódeszkán tenyerével összeroppantja kicsit a fokhagymagerezdet, akkor az magától kibújik ruhájából, s nem kell vesződni vele.
– Bezzeg a lányok, ó, mennyi vesződség volt, míg kibújtak végre a ruhájukból egykoron… „Éltek-e még / régi lányok, / vagy alusztok már, / vagy alusztok már? / Vizes homokban, / sárból ágyon. / Sok fehér babáim, / fehér babáim, / fehér babák.”
– Ó, hát persze, hogy élnek! Anyák lettek, s lehet, tudják ők is, miképpen bújik ki ruhájából a fokhagymagerezd…
Rezeda Kázmér zenére főzött most már. S mindig ugyanazokra a zenékre. Az illúziókra. Hagymából kétfélét használt. Újhagymát, két csomaggal, s egy közepes fej kibédit. Az újhagyma szárát pedig igyekezett minél hosszabban meghagyni, felhasználni. Valamiért. S chili jött még, három, s két csokor petrezselyem, aminek apróra vágásával nem vesződött már, holott egykoron próbálta, azzal a boszorkányos ügyességgel, mint a nagymamája, akitől sokszor kérdezte, „nagyi, hogy lehetett ezt az egészet kibírni?”, ő pedig azt felelte, értetlenkedve és nagyon kedvesen, hogy „de hát kisfiam, hát élni kellett…” Egy húsos zöldpaprika is kerül még, kockára vágva, s koktélparadicsom, csak kétfelé. Szóval sok fokhagyma, sok hagyma s kétféle, petrezselyem, chili, zöldpaprika