időjárás 9°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

A virágkarneválra szinte az egész város virágba borult, a közterületeket, a villamosmegállókat mindenütt virágok díszítik

Színes virágkocsik, fergeteges hangulat Debrecenben

Magyar Nemzet
2022.08.20. 18:14 2022.08.20. 18:48
Színes virágkocsik, fergeteges hangulat Debrecenben

Több tízezren nézték végig az idei debreceni virágkarnevált szombaton: a parádés menetben tizenhárom színes virágkocsi vonult végig a belvárosból a Nagyerdőbe, köztük különböző művészeti csoportok 1200 táncosa és zenésze teremtett fergeteges hangulatot.

A hagyományoknak megfelelően a felvonulás előtt a város főterén felvonták a nemzeti lobogót, a Református Nagytemplom előtt pedig megáldották az újbúzából kisütött kenyeret.
A menetet ezúttal is a magyar államiság jelképeit, a Szent Koronát, az országalmát és a jogart megformáló virágkompozíció nyitotta meg, amit a Debrecen és Nagyvárad testvérvárosi kapcsolatait megjelenítő virágkocsi követett. Mivel Magyarország ad otthont jövőre a színházi olimpiának, a menetben bemutatkozott a Nemzeti Színház „Színház az egész világ...” elnevezésű virágkocsija. 

Fotó: Balázs Attila

A Magyar Honvédség és a debreceni 5. számú Bocskai lövészdandár A béke őrzői című virágkocsiján virágokból formált állatok – gidrán, hiúz, leopárd – szimbolizálták a honvédség róluk elnevezett modern járműveit. A Teva gyógyszergyár kocsija a „legyünk ökofrankók” elnevezésű programjukra utalt, a Schaeffler Magyarország virágkocsija a „holnap mobilitását” idézte, a Metal-Sheet Kft. kocsija pedig egy kevésbé közismert, védett állatcsoportra, „a bogarak rendjére” irányította a figyelmet. A Fórum debreceni bevásárlóközpont kompozíciója a vásárlás örömét jelenítette meg, a Debreceni Szakképzési Centrum kocsija a zöld jövőről szólt, a Richter gyógyszergyár virághajója pedig „az innováció tengerén evezett”. A virágkocsik sorában haladt a debreceni nemzetközi repülőtér és a Wizz Air légitársaság közös kocsija, amely a tízéves Debrecen–London repülőjáratot köszöntötte, a Magyar Posta Petőfi János vitézét megjelenítő kocsija a tiszta értékekre hívta fel a figyelmet, míg a helyi A.K.S.D. városgazdálkodási cég virágkocsija a környezettudatos gondolkodásra ösztönözte a nézőket.
 

A kompozíciók elkészítéséhez több millió élő és száraz virágot használtak fel, a közönség a karnevál honlapján szavazhat az általa legszebbnek, legérdekesebbnek, leglátványosabbnak ítélt virágkocsira, amelyet közelről is megtekinthetnek az érdeklődők szombat délután, a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén.


A virágkarneválra egyébként szinte egész Debrecen virágba borult: péntek este a negyedik alkalommal megtartott Night Ride elnevezésű programon ezrek bringáztak virágokkal feldíszített kerékpárral Debrecenben. A közterületeket, a villamosmegállókat mindenütt virágok díszítik, a Csapó utcán pedig az első nemzetközi virágkötészeti kupán készült alkotások láthatók.
 

Az idei virágkarneválra számos országból, köztük Kolumbiából, Peruból, Németországból, Belgiumból, Olaszországból és Spanyolországból érkeztek táncosok, művészeti csoportok. 

Fotó: Balázs Attila

Az idén is nagy sikere volt az olasz zászlóforgatóknak, akik a többi formációval együtt a város számos pontján bemutatták produkciójukat.
A legkisebbeket a nagyerdei vidámpark várja szombaton és vasárnap a Galiba gyermekfesztivál programjaira, a nagyobbak pedig a Békás-tó partján kapcsolódhatnak ki a karneváli sörkertben – jelezték a szervezők az MTI-nek.
Este a nagytemplom előtt felállított színpadon több ezer néző előtt mutatják be az István, a király című rockopera koncertváltozatát, majd nagyszabású utcabállal zárul a karneváli programsorozat Debrecenben.

Borítókép: A hagyományoknak megfelelően ismét a Szent Koronát megformáló virágkompozícióval indult a felvonulás (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.