Mátyás 2024. február 24.
logo
Az államalapítás és Szent István ünnepének alkalmából augusztus 19–22-ig ingyen lehet megtekinteni öt, a magyar történelem eseményeit feldolgozó filmet

Történelmi filmek ingyenesen

Magyar Nemzet
2022.08.19. 14:14 2022.08.20. 22:46
Történelmi filmek ingyenesen

Magyarország múltját idézi meg, illetve történelmünk hőseinek állít emléket az az öt film, amelyek az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából péntektől vasárnapig ingyenesen nézhetők a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmión. A válogatásban szerepel klasszikus filmszatíra, legendás rockopera, valamint a közelmúlt díjnyertes és megrendítő történelmi alkotásai.

A Nemzeti Filmintézet által indított Filmio egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva kiváló minőségben érhetők el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg mintegy ötszáz magyar film közül válogathat a közönség a Filmión, mely okostévé-alkalmazásokon keresztül is elérhető.

 

Veri az ördög a feleségét (1977)

András Ferenc filmszatírájában Kajtár Jolán meghívja főnökét és annak családját rokonaihoz a Balaton-felvidékre az augusztus 20-i ünnepre. Kajtárné valódi lakomával készül, hogy kedvében járjon befolyásos vendégeinek, a szigorú, munkamániás Vetró Géza azonban gyomorbajos, és egyébként is nehezen találja meg a közös hangot a vidéki vasutas családdal. A film forgatókönyvét Kertész Ákos és Bereményi Géza közösen írta a rendezővel, a Balaton-felvidéki tájat Koltai Lajos operatőr gyönyörű képei örökítik meg, a főbb szerepekben pedig Pásztor Erzsi, Szabó Lajos, Pécsi Ildikó, Sarlai Imre és Spányik Éva brillíroznak.

 

 

István, a király (1981)

Az egyik legnépszerűbb magyar rockopera a Géza fejedelem halála utáni hatalmi összeütközést dolgozza fel a keresztény István és pogány riválisa, Koppány között. A legendás alkotás zenéjét Szörényi Levente, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján, amelyből Koltay Gábor rendezett filmet.

 

A Hídember (2002)

Egy személyes tragédia hatására a féktelen, ifjú Széchenyi gróf örökre megtanulja, mi a felelősség, ezért felhagy korábbi életével, hamarosan pedig a korszak híres politikusává, majd a magyar ellenzék vezérévé válik a Habsburgokkal szemben. Bereményi Géza filmje lélektani megközelítésből értelmezi a reformkori Magyarország eseményeit és legmeghatározóbb alakjának, Széchenyi Istvánnak jelentőségét. A „legnagyobb magyart” Eperjes Károly alakítja, a főbb szerepekben továbbá Cserhalmi György, Irina Lachina és Darvas Iván láthatók.

 

Örök tél (2018)

A II. világháború végén Irén egy szovjet munkatáborban a túlélésért küzd, hogy újra láthassa családját és fronton harcoló férjét. A kegyetlen körülmények között ismerkedik meg fogolytársával, Rajmunddal, hamarosan pedig különös kapcsolat szövődik közöttük. Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró valós eseményeken és személyes visszaemlékezéseken alapuló filmje a Szovjetunióba deportált 250 ezer magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül százezren soha nem tértek haza. A két főszereplőt az Emmy-díjas Gera Marina, valamint Csányi Sándor alakítják.

 

Akik maradtak (2019)

Tóth Barnabás lírai alkotásában egy holokauszt-túlélő fiatal lány és egy középkorú férfi egymást támogatva próbálja meg feldolgozni a II. világháború traumáját, miután mindketten elvesztették családjukat. Eltérő koruk és személyiségük ellenére összeköti őket a gyász és a kiüresedettség érzése, egymás társaságában pedig megtapasztalják az újrakezdéshez szükséges reményt és szeretetet.

Borítókép: Jelenet a Hídember című filmből (Fotó: YouTube)

 

Az államalapítás ünnepe

Több tízezren vettek részt a Szent István-napi programokon Budapesten

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.