Szárazság, Peremlét, Nosztalgia

Felix van Groeningen az idei cannes-i filmfesztiválon a zsűri díját elnyert Nyolc hegy című filmjével kezdődik a 20. Olasz filmfesztivál – Mittelcinemafest, amelyen tizenkét kortárs olasz filmet, köztük több fesztiválsikert nézhet meg a közönség november 5. és 16. között a Puskin és a Tabán moziban.

Magyar Nemzet
2022. 10. 25. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 5-én, este hét órakor a Puskin moziban vetített nyitófilm, a Nyolc hegy egy barátság történetét meséli el. Egy barátságét, amely két kisfiú között szövődött, akik felnőttként megpróbálnak letérni az apáik által bejárt útról, ugyanakkor az élet viszontagságai és a döntési helyzetek végül mindig a hazafelé vezető útra viszik őket.

Paolo Virzì az idei velencei filmfesztiválon Premio Francesco Pasinetti-díjjal méltatott Szárazság című filmje Rómában játszódik, ahol három éve nem esett az eső, a vízhiány felborítja a szabályokat és a szokásokat. Miközben a film szereplői, fiatalok és idősek, a társadalom peremén élők és sikeres emberek, áldozatok és haszonlesők a saját megváltásukat keresik, életük egyetlen, egyszerre ironikus és tragikus szálon fonódik össze.

A hangyák ura egy, az 1960-as évek végén Rómában nagy visszhangot kiváltó pert elevenít fel. Aldo Braibanti költőt és drámaírót kilenc év börtönbüntetésre ítélték, mert a vád szerint egyik, a nagykorúságát alig betöltött tanítványára és barátjára fizikai és lelki értelemben is rákényszerítette a saját akaratát. A fiút a családja kérésére pszichiátriai intézetbe zárták, ahol elektrosokk-terápiának vetették alá. Néhány évvel később a kényszerítést törölték a büntetőtörvénykönyvből. Csupán egy újságíró vállalkozik az igazság feltárására, akinek meg kell küzdenie a gyanakvással és a cenzúrával is.

Az idei velencei filmfesztiválon közönségdíját nyert Peremlét főszereplői egy punkegyüttes fiatal tagjai, akik végre a nagyközönség előtt is bemutatkozhatnak: a Defence bolognai koncertjének előzenekaraként léphetnek fel. Amikor a koncertet lemondják, a három punkzenész nem adja fel. A tervük azonban a vártnál nehezebbnek bizonyul.

Emellett Olaszország idei Oscar-nevezettjét, a Nosztalgia című filmet is láthatja a közönség. A történet szerint Felice negyven év távollét után tér vissza szülőföldjére, Nápoly elrettentő részébe, a Sanità városnegyedbe. Újra felfedezi a kerület helyeit, szabályait és a múltat, mely felemészti.

Borítókép: Jelenet a Szárazság című filmből (Fotó: Olasz filmfesztivál)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.